TÖRVÉNYTELEN MILLIÓKKAL GAZDAGODOTT: Tatabányán alpolgármestert csinálnának belőle!


Úgy tűnik Tatabánya polgármestere elérkezettnek látja az időt, hogy egy eddig törvénytelenül foglalkoztatott embert megjutalmazzon, alpolgármesterré tenné.

A teljes sztorit itt olvashatod, Tatabánya Megyei Jogú Város polgármesteri hivatalának egyik irodájának vezetőjéről kiderült, hogy több gazdasági társaságban is vezető tisztségviselő volt, pedig ezt a törvény kifejezetten tiltja. Ilyen módon az évek során törvénytelenül vett fel több millió forintnyi fizetést is.

A kérdéses közszolga, a vértesszőlősi Borsos Márton Zoltán, aki eddig a Stratégiai és Monitoring Iroda vezetője volt.

Borsos a budapesti székhelyű Fund Finance Zrt-ben vezető tisztségviselő volt 2021. novembere óta, illetve a lakásán székhellyel rendelkező ProtoPrint3D Kft-ben, ahol tulajdonos is.

A jelenlegi törvényi szabályok szerint összeférhetetlenség esetén, ha az illető nem szünteti meg az összeférhetetlenéget, akkor rövid időn belül megszűnik a jogviszonya. Pontosabban

A 2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről erre vonatkozó passzusa egyértelműen fogalmaz:
86. § (1) * A kormánytisztviselő köteles haladéktalanul írásban bejelenteni, ha vele szemben törvényben meghatározott összeférhetetlenségi ok merül fel, illetve ha kormányzati szolgálati jogviszonyának fennállása alatt összeférhetetlen helyzetbe kerül. A munkáltatói jogkör gyakorlója köteles haladéktalanul írásban felszólítani a kormánytisztviselőt az összeférhetetlenség megszüntetésére. Amennyiben a kormánytisztviselő az összeférhetetlenséget a felszólítás kézbesítésétől számított harminc napon belül nem szünteti meg, kormányzati szolgálati jogviszonya megszűnik.

Magyarán a törvény nem hagy kiskaput, egyértelmű a rendelkezés!

Miután Borsos Márton nem tegnap kezdett a hivatalban, felmerül annak a kérdése, ki tette lehetővé, hogy a fizetését jó ideig teljesen törvénytelenül vette fel a tatabányai adófizetők pénzéből.

Ha homokba is dugták a fejüket a jegyző, illetve felettese a polgármester asszony tudott erről az ügyről már az év eleje óta, azonban nem intézkedtek. Közgyűlésen is felmerült, a közvélemény is olvashatott róla.

Menetközben többször is megpróbálták a közvéleményt félrevezetni, Borsos Márton összeférhetetlensége kapcsán. Végül egy dodonai megoldással idén június 3-ára dátumozták az összeférhetetlenségi nyilatkozatát és azt nyilvánosságra hozták.

Szűcsné Posztovics Ilonáék hivatala nem önszántából tette mindezt, ugyanis a hivatal packázása után a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk, úgy gondoltuk az összeférhetetlenségi nyilatkozat kiadása nem ütközhet akadályba. Valószínűleg ennek eredményeképpen a jegyzőtől megkaptuk a kért dokumentumot, elküldték Borsos Márton utólag megcsinált összeférhetetlenségi nyilatkozatát.

Borsos Mártonnal kapcsolatos álláspontunkat alátámasztotta a törvényességért felelős kormányhivatal, sőt még a területért felelős minisztérium is. Az már más lapra tartozik, hogy érdekes módon mindkét szervezet ezt a törvénytelenséget munkaügyi kérdésnek fogta fel és nem akartak vele foglalkozni, ráhagyták a helyi jegyzőre

Tehát jelen állapotban a helyzet az, hogy hiába a törvény, senki nem foglalkozik annak betartásával. Hogy ezért valaki törvénytelenül felveszi a fizetését, úgy tűnik senkit nem érdekel.

Ezek után érkeztünk meg az októberben megalakuló közgyűlést közvetlenül megelőző időszakba, amikor Szücsné Posztovics Ilona újonnan megválasztott polgármester asszony egyik, külsős alpolgármesterének akarja megválasztatni.

Ha ez megtörténik, akkor végképp nem érdemes Tatabányán a jogszabályokkal bajlódni, hiszen úgy sem érdekli sem a Szücsné vezette tömböt, sem a Fidesz-KDNP döntéshozóit.

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!

Megjegyzések