TATABÁNYA POLGÁRMESTERÉÉK ÓRIÁSI HAZUGSÁGSPIRÁLBAN: neki ennyire fontos ez az ember?


Tatabánya polgármesterének csapata egyre jobban elveszti a fonalat, amikor Borsos Márton összeférhetetlenségi nyilatkozatáról van szó, már maguk sem tudják mit mondtak az előző füllentésük alkalmával.

Röviden a sztori, Tatabánya Megyei Jogú Város polgármesteri hivatalának Stratégiai és Monitoring irodájának vezetőjéről kiderült, hogy több cégben is vezető tisztségviselő volt, pedig ezt a törvény tiltja. Ilyen módon évek óta törvénytelenül vette fel a fizetését.

A polgármesteri hivatalban dolgozó közszolgálati tisztviselők, a rájuk vonatkozó törvény értelmében nem lehetnek gazdasági társaságnál vezető tisztségviselők, illetve felügyelőbizottsági tagok, kivéve, ha az többségében állami, vagy önkormányzati tulajdonban van. Amennyiben ez mégis fennállna, fel kell őt szólítani a probléma megszüntetésére, ha ez nem történik meg, akkor a szolgálati jogviszonya 30 nappal később(!) megszűnik. Ebben a törvény nem hagy kiskaput, egyértelmű a rendelkezés.

Magyarán szólva már régóta törvénytelenül kapja a tatabányai adófizetők pénzét.

Miután a jegyző (vagyis a Hivatal vezetőjének) kiválasztása kizárólagosan Szücsné Posztovics Ilona polgármester asszony döntése, így bizonyára az ilyen döntésekből nem lehet kihagyni. Nézzük a hazugságokat sorban!

Első lépésben kértük a polgármesteri hivataltól, hogy küldjék el részünkre Borsos Mártonnak, a Tatabánya MJV Stratégiai és Monitoring Iroda vezetőjének összeférhetetlenségi nyilatkozatát.

A jegyző elutasította akkor az érdeklődésünket, elég nyakatekert módon, ugyanis levelében azt írta, azért nem adja ki a kért nyilatkozatot, mert állítása szerint az azelőtt keletkezett, mielőtt Borsos Mártont felvették a pozícióba. Arra a válasza nem tért ki, hogy az összeférhetetlenséget azóta (ez a tavasszal volt) miért nem szüntetik meg.

Következő csavar a történetben, hogy a májusi közgyűlésen a hivatalvezetője a képviselőknek újabb kitalációval felelt Borsos Márton törvénytelen foglalkoztatásának ügyében. A jegyző azt válaszolta, neki az az információja van, hogy amikor kezdett, akkor szóban felmentették, ami persze szerinte is szabálytalan. A személyi anyagban az összeférhetetlenségre vonatkozó nyilatkozat nem szerepelt. Arra azonban nem volt válasza, hogyan dolgozhatott még mindig a hivatalban, aki törvényt sért.

Hogy a zűrzavar teljes legyen, azóta kaptunk egy újabb választ Szűcsné Posztovics Ilonáék hivatalától, persze igazából nem önszántukból tehették. A hivatal eljárása után ugyanis a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk, úgy gondoltuk az összeférhetetlenségi nyilatkozat kiadása nem ütközhet akadályba. Valószínűleg ennek eredményeképpen a jegyzőtől a napokban kaptunk egy érdekes levelet, amelyben elküldték Borsos Márton összeférhetetlenségi nyilatkozatát.

És láss csodát!

Ebben érdekes módon egy június harmadikai dátum szerepel, amely szerint nincs összeférhetetlenség Borsos Márton gazdasági érdekeltségekben betöltött tisztségei és az önkormányzati hivatalban betöltött pozíciója között.

Úgy tűnik Szücsnééket hidegen hagyja, hogy egyik héten mást mondanak, mint a másik héten, sőt ezt még le is írják bátran. Mindezt egyébként azért is tehetik meg, mert ebben partnerük a fideszes kormányhivatal, sőt még a területért felelős minisztérium is.

Levélben fordultunk ugyanis a kérdésben az önkormányzatok törvényességi működésért felelős kormányhivatalhoz illetve felettes szervéhez a Közigazgatási- és Területfejlesztési Minisztériumhoz. Mindketten leírták, hogy a jogszabályok szerint a kérdésben igazunk van, vagyis valóban fennáll a törvénytelenség, de ők ezt munkaügyi kérdésnek fogják fel és nem tartozik rájuk, ez a jegyző hatásköre.

Tehát jelen állapotban a helyzet az, hogy hiába a törvény, senki nem foglalkozik annak betartásával. Hogy ezért valaki törvénytelenül felveszi a fizetését, úgy tűnik senkit nem zavar.

Az ügy mint kiderült, politikai szempontból különösen érdekes. Teljesen érthetővé válnak a válaszok, ha hozzátesszük, információink szerint az összeférhetetlenséggel érintett Borsos Mártont Szücsné Posztovics Ilona társadalmi ALPOLGÁRMESTERNEK szemelte ki maga mellé.

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!

Megjegyzések