TATABÁNYA 4 RÉGI-ÚJ KÉPVISELŐJE: évek óta gondjuk van az adóhatósággal!


Adózni pedig muszáj, tartja a mondás!

Sok ember szerint ez szükséges rossz, holott a közszolgáltatásainkat, támogatásainkat és kisebb nagyobb fejlesztéseinket is ebből finanszírozzuk. Ez a közpénz tipikus esete, amelyből gyerekeinket iskolázatjuk, szüleink és a magunk kórházi ellátását is fizetjük. Az természetesen más lapra tartozik, hogy ennek a szabályaival és a belőlük kifizetett összegekkel jól sáfárkodik-e az állam és a helyi önkormányzat.

Mindez azt is jelenti, hogy a megválasztott önkormányzati képviselőinknek példát kell mutatni adózási fegyelemből, már csak azért is, mert az ő fizetésük is innen származik.

Ezért is van egy szakasz a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben, amely a Méltatlanság intézményéről szól. Ebben az áll:

“Méltatlanság miatt a képviselő-testület határozatával megszünteti annak az önkormányzati képviselőnek a megbízatását,
akinek az állammal, önkormányzattal szemben – a lehetséges jogorvoslati eljárások kimerítését követően – köztartozása áll fenn, és azt az erről szóló értesítés kézhezvételétől számított hatvan napon belül – részletfizetés vagy fizetési halasztás esetén az ezt engedélyező határozat rendelkezéseinek megfelelően – nem rendezi.”


Ezek után megnéztük, hogyan is áll ez ügyben az új testület, ugyanis a törvény azt is kimondja:

“Az önkormányzati képviselő megválasztásától számított harminc napon belül köteles kérelmezni felvételét az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott köztartozásmentes adózói adatbázisba (a továbbiakban: adatbázis). Az önkormányzati képviselő az adatbázisba történő felvételére irányuló kérelme benyújtásának hónapját követő hónap utolsó napjáig köteles a képviselő-testületnél igazolni az adatbázisba való felvételének megtörténtét. Amennyiben az állami adóhatóság az adatbázisba történő felvételt követően megállapítja, hogy az önkormányzati képviselő az adatbázisba történő felvétel feltételeinek nem felel meg, az adatbázisból törli, amelyről írásban értesíti a képviselő-testületet és a kormányhivatalt.”

A NAV nyilvántartása szerint a KOMA adatbázis minden hónap 10-én frissül és 11-től érvényes az adott hónapra vonatkozóan.

A szabályok szerint, a köztartozásmentes adózói adatbázisban az az adózó szerepelhet, aki/amely a közzétételt megelőző hónap utolsó napján a következő feltételeknek megfelel [az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 260. §]:
  • nincs a NAV-nál nyilvántartott 5 000 forintot meghaladó nettó adótartozása, valamint 30 000 forintot meghaladó adótartozásnak nem minősülő köztartozása;
  • az esedékes bevallási és befizetési kötelezettségeit maradéktalanul teljesíti (erről a KOMA-nyomtatvány beadásakor nyilatkozni kell);
  • nem áll csődeljárás, végelszámolás, kényszertörlési, illetve felszámolási eljárás alatt;
  • ha csoportos adóalany tagja, akkor a csoportos adóalanynak nincs áfa- vagy társaságiadó-tartozása;
  • adó megfizetésre kötelezettként nincs lejárt esedékességű tartozása.
Érdekes dolgokat találtunk lekérdezve tatabányai közgyűlés képviselőinél, ráadásul kizárólag azoknál a, akik már legalább egy ciklust lehúztak. Az újak már teljesítették a feltételeket.

JOHN KATALIN jelenleg nincs a köztartozásmentes adózók között. Ami azonban sokkal nagyobb baj, hogy immár 3 éve nincs köztük.

BEREZNAI CSABA: több,mint 3 éve nem szerepel a makulátlan adózók között.



HAJDU FERENC képviselő hol bekerül, hol kikerül. Nála azt találtuk, hogy az előző választáson történt győzelme után sokáig nem jutott dűlőre a NAV-val, ugyanis először 2019 októbertől 2020. júliusig hiányzott a köztartozásmentes adatbázisból, majd rendeződtek a dolgai. Ezek után ismét volt néhány hónap - 2022. októbertől - 2023.januárig -, amikor ismét gondok voltak az adózásával. Erről ITT ÍRTUNK!

BODA BÁNK több, mint 2 éve, 2022. áprilisától a mai napig nincs a köztartozásmentes képviselők között.

Ezek után csak az a kérdés, hogy fenti képviselőket senki sem figyelmeztette arra, hogy vannak kötelezettségeik?

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!

Megjegyzések