KI A TÖKÖSEBB TATABÁNYÁN: Szücsné lenyomja Gál Csabáékat a költségvetésben?

 


Holnap este még egyszer összeül a szeptember 30-ig regnáló képviselőtestület, hogy a legfontosabb helyi rendelet, a 2024. évi költségvetés aktuális módosításáról tárgyaljon és azt esetleg elfogadja.

A jelenlegi önkormányzati ciklus utolsó óráiban Szücsné Posztovics Ilona polgármester asszony újra, immár 4. alkalommal megpróbálja átvinni saját költségvetési elképzeléseit. Miután este nyolckor kezdődik az ülés, ha bárki módosítani szeretné az erről szóló előterjesztést, ahhoz meg kell szakítani az ülést, összehívni a Pénzügyi Bizottságot, ott elfogadtatni a módosítást, majd folytatni a képviselőtestület ülését. Éjfélkor elvileg lejár a testület mandátuma, tehát onnantól kezdve érdekes jogi helyzet állhat elő, ha addig húzzák az időt a felek. Kiderül persze most az is, hogy a Gál Csaba vezette Fidesz-KDNP mennyire tökös legényekből áll, hagyják-e magukat ezzel zsarolni.

Része volt nyilván a stratégiának, hogy az előző ülésről szóló Facebook posztjában Szücsné az ördögöt a falra festette, mondván még fizetést sem tudnak adni októberben, ha nem lesz költségvetés. Ennek nevetséges mivoltáról könnyű meggyőződni.

Hiába volt egyébként egy, az előző ülésen elfogadott módosító (miszerint a működéshez elengedetlen költságvetési részekről tárgyalnak most, a többi maradjon az új testületre), őt ez nem zavarja, gyakorlatilag változatlanul terjeszti elő eddigi nünükéit. Például magabiztosan már a plusz egy alpolgármester juttatásait is beletette a kiadások közé, azonban erről biztosan a következő testület fog dönteni. Valószínűleg ezzel szeretné Szücsné revolverezni a felálló új testületet is.

Érdemes lett volna a következő ülésre elnapolni a költségvetés ezen részeinek tárgyalását, ha már úgyis mindegy. Az új testületnek egyébként is át kell írnia a működési szabályokat és annak lesznek költségvetési kihatásai.

Ezek után nézzünk konkrétumokat is, mielőtt valaki a tényeket hiányolná!

Ha megnézzük a jelenlegi előterjesztést 

és az utoljára májusban módosított költségvetési rendeletet,


akkor látható, érdemi különbséget az jelent közöttük, most próbálják az elbaltázott adótervezést helyre tenni és a hiányzó pénzt a legegyszerűbben megspórolni. Mindezt úgy, hogy törölnek fejlesztéseket és karbantartásokat. Ez tulajdonképpen a kormány receptjét követi, vagyis ahelyett, hogy részben a működési költségeket vizsgálnák felül, hol lehetne spórolni, egyszerűen elkezdenék felélni a jövőnket.

A fenti két dokumentumon a közhatalmi bevételek sorokat kell nézni (ez az iparűzési adót jelenti gyakorlatilag és 15,7 Mrd-ról 14,5 Mrd-ra csökken), ahol 1,2 Mrd-os költségvetési lyuk tátong.
Mindennek ellentételezéseként a városi fejlesztéseket 1,8 Mrd-ról 1,1 Mrd-ra, azaz 700 millióval csökkenteni tervezi illetve a városi felújítások keretét is 1,1 Mrd-ról 0,9 Mrd-ra vágná a városvezető.

Ezzel elkezdené felélni a jövőnket! (a jelenlegi kormányzathoz hasonlóan)

Azt mondja a polgármester, hogy elhalasztja a beruházásokat, azonban már most látható előre, hogy jövőre nem lesz a jelenlegi formában 700 + 200 millió plusz forrás városi fejlesztésekre. Magyarul, ha ezeket megvalósítaná, akkor más fejlesztések maradnának el hasonló értékben.

Mindez a fafejűség azért is gond szerintünk, mert ha a ciklusban eddig nem is, talán az utolsó ülésen méltósággal elbúcsúzhattak volna egymástól a képviselők. Ezt nyilván nem érzik fontosnak a vakbuzgó pártszimpatizánsok, de a közélet normalizálása irányba tett lépés lenne egy ilyen gesztus. Mindamellett Szücsné talán így szeretne üzenni az októberben felálló új testületnek, hogy szerinte ki lesz az úr a háznál. Még azon az áron is, hogy mindennek a kivagyiságnak a Tatabányán élők isszák meg a levét.

Ugyanígy egyébként ki fog derülni, hogy a Fidesz helyben kemény legény, vagy csak hangemberekből áll és éles helyzetben meghátrálnak a polgármester asszony akarata előtt. Miután 3-szor leszavazták az ehhez hasonló előterjesztéseket, kiderül mit tesznek most, a 4. alkalommal.

(Gutai Zsolt)


Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!

Megjegyzések