TATABÁNYÁN INDULHAT A TANÉV: hivatalosan megszüntették a tanárhiányt!

 

Tíz nap múlva, szeptember 2-án indul az új, 2024/2025-ös tanév, de Magyarországon sok iskolában még mindig nem tudni ki tanítja például a matekot, a fizikát vagy éppenséggel az angolt. Hivatalosan Tatabányán nincs tanárhiány.

Júliusban beszámoltunk róla, hogy országosan a legtöbb aktív álláshirdetése (247) a Monori Tankerületi Központnak volt, őket a Tatabányai (153), a Győri (132) és a Székesfehérvári Tankerületi Központ (131) követte.

Jelen cikkünk írásakor a Közszolgállás Portálon a Tatabányai Tankerületi Központnak már nem volt aktív hirdetése, vagyis elvileg feltöltötték a szükséges létszámot.
Ez persze nem jelenti azt, hogy minden szak a megfelelő szaktudású pedagógussal volt feltölve, illetve az életkori eloszlás is problémákat okoz.

Jól jelzi ezt, hogy országosan a KSH 2023/2024-es tanévre vonatkozó oktatási jelentéséből kiderült, hogy az általános iskolákban akkor 11 019 főállású, 60. életévét betöltött pedagógus dolgozott, ami közel ezer fővel több, mint tavaly, és 2189 fővel magasabb, mint két éve. Ez az esetükben két év alatt 24,8 százalékos emelkedést jelent.

Hogy ez mennyire a oktatásra jellemző probléma, az jelzi, az egész gazdaságot tekintve a nyugdíjasok foglalkoztatása az oktatás ágazatban bővült a legnagyobb mértékben, közel 15%-uk itt dolgozott 2024 I. negyedévében a KSH adatai szerint.

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!

Megjegyzések