TATABÁNYAI TANKERÜLET DICSTELEN EZÜSTÉRME: szinte itt a legnagyobb a tanárhiány

Beindult a nyári tanárkeresés, a tanévzárást követően eddig mintegy ezerszámra teszik közzé álláshirdetéseiket a tankerületi központok. Országosan a legtöbb aktív álláshirdetése (247) a Monori Tankerületi Központnak van jelenleg, őket a Tatabányai (153), a Győri (132) és a Székesfehérvári Tankerületi Központ (131) követi - készített összefoglalót a Népszava.

A közszféra álláskereső oldalán, a Közszolgállás Portálon a lap 1903 hirdetés talált a „tanár” szóra, 1516 hirdetést a „pedagógus” szóra és 728 hirdetést a „tanító” szóra rákeresve, az álláshelyek nagy többségét tankerületi intézményekben hirdették meg. Az utolsó tanítási nap idén június 21-én volt, az aktív álláshirdetések száma a fenti kulcsszavak alapján azóta több mint ezerrel emelkedett.

Országosan a legtöbb aktív álláshirdetése (247) a Monori Tankerületi Központnak van jelenleg, őket a Tatabányai (153), a Győri (132) és a Székesfehérvári Tankerületi Központ (131) követi. A munkaerő iránti kereslet azonban magasabb a hirdetések számánál, amit az is alátámaszt, hogy több esetben egy hirdetésen belül keresnek egyszerre 2-4 fő pedagógust.

Bár a kormányzat rendszerint tagadja, hogy pedagógushiány lenne, a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi tanulmánya viszont elismeri, jelenleg nagyságrendileg 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. Az, hogy az álláshirdetések száma ennél jóval alacsonyabb, egyrészt annak “köszönhető”, hogy a betöltetlen állások óraszámait sokszor szétosztják a többi tanár között vagy helyettesítésekkel próbálják kezelni a helyzetet. Másrészt a kormány könnyített a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatásán: az Oktatási Hivatal lapunkkal korábban azt közölte, idén februárban mintegy 6300 nyugdíjas pedagógust foglalkoztattak a köznevelési intézményekben.

A címlapon Vereckei Judit, a Tatabányai Tankerületi központ vezetője látható.

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!

Megjegyzések