FELÚJÍTOTTÁK TATABÁNYA EGYETLEN KÖZÉPKORI ROMEMLÉKÉT: gyönyörködjünk benne!

 

A középkori templomrom felújítása a KÖZTI Zrt. tervei szerint készült, a Market Építő Zrt. ROM Vándor programjának keretén belül. A rom műszaki állapotának helyreállítása és az esztétikai és történeti értékek méltó bemutatása volt a cél, kisléptékű kortárs kiegészítések segítségével.

Az egykori Csákány falu templomának építési ideje a XII-XIII. század fordulójára datálható az előkerült faragott kőelemek stílusjegyei alapján. Pusztulásának pontos ideje nem ismert, de a falu 1449-re már elnéptelenedett. A rom és környezetének régészeti feltárása 2003-2006 között folyt. A templom déli felét azonosították, de az egykori cinteremfal és a település nyomait eredménytelenül keresték. A templom körül található temetőben 144 sírt tártak fel.


A mezőgazdasági művelés alatt álló földterület közepén elhelyezkedő templomrom egy kisebb magaslat tetején áll. Az egykori kisméretű, egyhajós, patkóíves szentélyzáródású falusi templom megmaradt falai a felújítás előtt kb. 20-80 cm magasságúak voltak. A falazókövek anyaga mészkő, a sarokkváder keményebb homokkő. A romtól északra, kissé távolabb, egy kődepónia és egy, a turisták által használt tűzrakó hely található. A tervezési munka kezdetekor a falak mállottak, roncsoltak voltak, körülöttük és a templom belsejében is számos, a falazatból kihullott kővel.

A templomrom konzerválására-felújítására a Market Építő Zrt. ROM Vándor programjának keretében került sor. A tervezés előkészítőfázisában a romról geodéziai felmérés, építészettörténeti tudományos dokumentáció és értékleltár készült. A kutatás részeként a KÖZTI elméleti rekonstrukciót is készített, 3D tömegmodellezést követően a látványtervezést részben AI képgeneráló platform segítségével kiegészítve.

A felújítási koncepció (és a ROM Vándor projekt) alapvetése a rom műszaki felújítása, a romban rejlő esztétikai és történeti értékek, a rom és a táj természetes és harmonikus viszonyának megőrzése volt, kisléptékű, értéknövelő kortárs kiegészítésekkel. A legfontosabb feladat a rom konzerválása volt, a meglazult kövek visszabontása és újrafalazása, a falszövet pótlása a 2005-ös ásatási fotók alapján. Ezen felül falmagasítás csak ott történt, ahol az az értelmezhetőség miatt indokolt volt. A Tatabányai Múzeumban őrzött faragott sarokkváderekből több darabot eredeti (vagy nagy valószínűséggel eredeti) helyére építettünk vissza. A kortárs kiegészítések közé tartozik a kortenacélból készült kapujelzés, amely egyúttal az információs tábla szerepét is betölti; a mészkő murva padlóborítás, amely rendezett belső területet biztosít; valamint az új, korten acélgyűrűk közé telepített tűzrakó hely. Az oltár az eredeti helyén található, de kortárs kialakítású, egyetlen hatalmas mészkőtömbből készült. A templomba és a tűzrakó hely mellé egy-egy mészkőtömb padot helyeztek, amelyek az imahelyre látogatók konteplatív elmélyülését és a kirándulók kényelmét szolgálják. A felújított rom átadásakor megidézték az egykor itt élt elődeink emlékét: 144 db (elektromos) mécsest helyeztek el a feltárt sírokon és esti bevilágítás készült a romtemplomban.


A csákányospusztai templomrom Tatabánya egyetlen középkori romemléke, amely a tervezés során még csak régészeti védelem alatt állt, de azóta, a KÖZTI tervdokumentációjára alapozva, műemlékké nyilvánították. A rom jelenleg magántulajdonú telken helyezkedik el, de folyamatban van a rom és környezetének tulajdon átruházása a város részére, a tulajdonos felajánlása nyomán.

TOVÁBBI KÉPGALÉRIA AZ ÉPÍTÉSZFÓRUMON!

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!

Megjegyzések