FANTASZTIKUS TATABÁNYAI SIKER: a Da Vinci Általános Iskola élőkertje és ehető mezítlábas tanösvénye!


Tizenöt oktatási intézmény nyert legfeljebb 2,5 millió forintos támogatást fenntarthatósági programja megvalósításához az E.ON Hungária Csoport Föld bajnokai pályázatán. A Dunántúl, Pest vármegye és Budapest áramhálózatát üzemeltető energiacég által 2023-ban alapított díj célja a gyerekek fenntartható szemléletre nevelésének támogatása. A Föld bajnokai díj nyerteseit az idén csaknem 400 oktatási intézmény pályázata közül választották ki. A nyertesek között összesen 25 millió forintot osztottak szét.

Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a zsűri tagja az esemény kapcsán elmondta, „Szeretném, ha a győztesekből épülne egy Föld bajnokai közösség, amelynek tagjai inspirálhatnak más oktatási intézményeket arra, hogy bátran álljanak elő új, megvalósítható ötletekkel. Ha ezeket megvalósítjuk, akkor nem csak a gyerekek kerülnek közelebb a természethez, a környezeti problémáink megoldásához, hanem bevonva a közösségeinket is, az egész falunak, városnak építhetünk egy jobb, élhetőbb, egészségesebb jövőt.”

Tatabányáról a Da Vinci Tehetséggondozó Általános Iskola diákjai nyertek díjat

A tervezett program témanapokon keresztül ismerteti meg a tanulókkal az iskolakert élővilágát, növényeit és állatait. A terveik szerint madárbarát kertet alakítanak ki, üvegházat építenek és füvesítenek, az állatvédelemről tanulnak, sünodút készítenek, valamint kétéltű- és hüllőbemutatón is részt vesznek a tanulók. Mindezek mellett játékos feladatokat megoldva, kreatív tevékenységek keretében foglalkoznak a felelős állattartással, az állatokat veszélyeztető tényezőkkel, valamint a Magyarországon fellelhető invazív fajokkal.
Az elnyert támogatásuk összege 2,4 millió forint, a videót róluk EZEN A LINKEN TALÁLOD!

A Föld bajnokai pályázat többi nyertese az alábbi oktatási intézmények diákjai a különböző kategóriákban:

Az óvodák pályamunkáiból az Ajkai Hétszínvirág Óvoda kerékpáros közlekedésre ösztönző rendezvénysorozata, a Csepregi Óvoda és Bölcsőde kertjének madár- és rovarbaráttá alakítása, a hódmezővásárhelyi Szabadság Téri Óvoda klímabarát tankertje, a Terézvárosi Önkormányzat Mesevilág Óvodájának a körforgásos gazdaságra nevelő programja, a fülei Fülemüle Óvoda madárbarát kertje, illetve a csesztvei Szentjánosbogár Óvoda bútorfelújító és értékmegőrző projektje nyert támogatást a megvalósításhoz.

Az általános iskolák közül a budapesti Christophorus Waldorf Általános Iskola, Gimnázium komposztfűtéses melegháza, a rákospalotai Meixner Általános Iskola természetes anyagú textilfestékekkel dolgozó műhelye, a budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskola szabadtéri osztályterme, a tatabányai Da Vinci Tehetséggondozó Általános Iskola élőkertje és ehető mezítlábas tanösvénye, a veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Általános Iskola falevél-gyűrűzési programja, és a bajnai Simor János Általános Iskola élő növényekkel ölelt szabadtéri természetismeret-laborja került a díjazott kategóriába.

A középiskolák mezőnyében a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium ritka halfajok védelmét szolgáló zoopedagógiai programja, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium önellátásra és a hagyományos termesztési-tartósítási eljárások megismerésére koncentráló éves szakköre, valamint a budapesti Jelky András Iparművészeti Szakgimnáziumnak a divatipar fenntartható átalakítását célzó dizájnprojektje részesül támogatásban.

Az idei tizenöt, támogatást elnyert győztes programot szintén egy-egy rövid videó mutatja be.


Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!

Megjegyzések