SZERINTED VAN ESÉLYED TATABÁNYÁN BÉRBŐL LAKÁST, HÁZAT VENNI? Érdekes statisztika látott napvilágot


Mire számíthat ma például Tatabányán, aki bérből és fizetésből él, mekkora esélye van lakást, házat vásárolni.

2001-ben a bruttó átlagbér 103 533 Ft volt Magyarországon, a KSH szerint. 2024 -ben az utolsó KSH adat szerint 642 000 a bruttó átlagbér. Azaz 23 év alatt 520%-kal nőttek a bruttó bérek. Nominálisan.

Mennyit nőttek eközben az ingatlanárak? A jegybank adatai szerint, ha 2001-et vesszük kiindulási alapnak, országosan 564%-kal. Nominálisan. Ami ugyanannyi, mint a bérek emelkedése, a különbség nem érdemi, csak zaj.

Azaz nagyon leegyszerűsítve: a kégli, ami 10 millába került 100 000-es béreknél, az 60 millába kerül 600 000-es béreknél. Ami akkor 20 misibe került, az ma 120. A számok nagyobbak, az arányok változatlanok.

Tehát a lakásárak nagyon hosszútávon, évtizedes távlatokban, kilengésekkel, fellendülésekkel (amikor előreszalad az ingatlanár a bérekhez képest pl. 2015-2022 között) és recessziókkal (amikor lemarad az ingatlanár a bérekhez képest, pl. 2008-2014 között, korábban 1990-1997 között) közben, ugyanannyival emelkednek, mint amennyivel a bérek. A lakás hosszútávon reálértelemben nagyjából ugyanannyiba kerül, ezért az egyén számára megfizethetőbbé csak akkor tud válni (nagyon jelentős kínálatbővítő, akár állami beavatkozás, lakásépítések nélkül), ha a bére jobban emelkedik, mint az átlag.

Ha 2001-ben átlagot kerestél, és ma az átlag háromszorosát, mert közben átképezted magad és többet érsz a munkaerőpiacon, vagy sikeres vállalkozást indítottál, akkor neked sokkal megfizethetőbb lett a lakhatás a mai magasabb nominális árakon is. Ha ma is ugyanúgy csak az átlagot keresed, vagy alatta, akkor, sajnos, ugyanannyira (nem) megfizethető. Az államtól ne várj ebben sem segítséget, csak magadtól várhatsz segítséget.

Ergo a lakások jobb megfizethetőségét nagyfokú, tömeges újlakásépítések, kínálatbővítés nélkül a jövőben sem érdemes az átlagbérek emelkedésétől várni. Senkinek. Sehol sem, máshol sem, itt sem. Az átlagbérek emelkedése ti. felhúzza a lakásárakat és vele a bérleti díjakat is. Azt csak az olyan egyén várhatja, akinek a jövedelme jobban emelkedik az átlagnál, mégha ez mindenki számára nem is kivitelezhető. Ezt mutatják a tények, a pénzt el lehet inflálni, a lakást nem lehet elinflálni, az ára le fogja követni a pénzrontás ütemét. Nem lehet úgy nyomtatni, mint a pénzt, a semmiből légvárat építve.

Természetesen Tatabánya adatai néhány százalékponttal eltérhetnek mind az ingatlanok árát, mind a fizetéseket tekintve, de az arányok ettől nem módosulnak jelentősen.

(forrás: Vakmajom FB oldala)


Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!

Megjegyzések