ÓRIÁSI LYUK A TATABÁNYAI KÖLTSÉGVETÉSEN: Lusztig lemaradt a kétmilliós lelépési plusz pénzéről!


A 2019-ben megválasztott képviselőtestület mai, elvileg utolsó ülésének legfontosabb napirendi pontja, hogy elfogadják-e a költségvetést. Ennek a szokásos politikai téten kívül az adott súlyt, hogy most tényleg bizonyos önkormányzati dolgozók bőrére ment a játék.

A szabályok ezzel kapcsolatosan röviden:
A közszolgáltatásokat többek között költségvetési normatívákból finanszírozzuk (bölcsi, ovi, háziorvos, stb.). Ez rendszeres időközönként landol az önkormányzat számláján, csak a címkén szereplő dologra lehet fordítani. A helyi költségvetést így időről időre aktualizálni kell (törvény szerint negyedévente).
Az önkormányzat egy adott célra csak akkor költhet pénzt, ha a saját költségvetésében erre elegendő keret áll rendelkezésre. Hiába van pénz a számláján, ha nincs megemelve a keret, nem költhet el egy fillért sem.

Ezért próbálta revolverezni Szücsné Posztovics Ilona a képviselőket azzal, hogy sajnáltatja az időseket, rászorulókat, önkormányzati dolgozókat, hogy nem tud nekik októberben fizetést és ellátást adni. (Mondjuk konkrétan ez nem igaz, mert októberben a szeptemberi fizetést, ellátást folyósítják) 

Közben persze a Fidesz a polgármester asszony alkalmatlanságát mutathatja az óriási költségvetési lyukak és a tervezés hiányosságai miatt. (Mondjuk kölcsönösen nem segítik egymást munkáját, ami a kormánypártnak is kényelmes álláspont)

Ez így egy patthelyzet, amiből Gál Csaba javaslata jelent ideiglenes megoldást, aki azt javasolta, hogy az intézmények működését lehetővé tevő módosításokat egy rendkívüli ülésen fogadják el, a többit bízzák az új testületre.

A sok meddő vita során azért felmerültek érdekes momentumok is.

Most derült ki, hogy legfőképp a hivatal bénázása miatt nem készült el a két bölcsődét érintő projekt határidőre, ezért 85 milliót vissza kell fizetni a városnak a központi költségvetésbe, mindezt sunnyogva vitték a Pénzügyi bizottság elé. 
Ráadásul kiderült, hogy a problémát a hivatal Borsos Márton vezette irodája elő sem vette volna szíve szerint. (És még őt akarják alpolginak!)

A másik érdekes dolog, hogy Szücsné Posztovics Ilona hálája jeléül javaslatot tett arra, hogy Lusztig Péter alpolgi a törvény szerint járó 3 havi végkielégítése mellé még 3 hónapot kapjon a zsebébe. Azzal indokolta mindezt, hogy ha már régebben nem szavaztak meg neki egy magasabb fizetést, akkor most búcsúzóul adjanak neki bő 2 MILLIÓ feletti összeget.

Sokáig rugóztak a képviselők azon is, hogy már a mostani költségvetési javaslatba belerakott Szücsné még egy alpolgármesternek fizetést, habár ennek saját bevallása szerint sincs jogszabályi alapja, hiszen csak egyet lehet választani.

Szóval lassan bezár az aktuális képviselői bazár és várjuk az októbertől regnáló új testületet, hogy folytatódjék a cirkusz.
(by Gutai Zsolt)

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!

Megjegyzések