MEGOLDÁS TATABÁNYA MILLIÁRDOS HIÁNYÁRA: ritkább buszjáratok, pénzelvonás a szociális szférától?!


A költségvetés kétségbeejtő helyzete és az ezzel kapcsolatos kommunikáció jelenti most Tatabányán a legfontosabb témát. Mint arról már beszámoltunk a város költségvetése nehéz helyzetbe került, hiszen 1,35 milliárdos lyuk tátong rajta, amely a választási osztogatás és az ezt lehetővé tévő adóbevétel túltervezés miatt keletkezett.

Az adóbevételek tervektől történő elmaradása a tatabányai ipari parkban lévő cégek közel 2 milliárddal kisebb adóbefizetése miatt alakult ki, pontosabban itt csapódott le számszakilag, hogy az év elején irreális tervek születtek a városházán. A költségvetésről annyit érdemes tudni, hogy a jelenlegi szabályok szerint csak annyit lehet elkölteni mint amennyi a bevétel, vagyis hogy többet tudjanak költeni, ahhoz papíron magasabb bevételt kell tervezni. A város költségvetésének egyensúlya miatt ha a bevételek nem jönnek, akkor a kiadásokat kell csökkenteni, erről szeretne mélyen hallgatni a jelenlegi városvezetés. Jövő csütörtökön fogják tárgyalni rendkívüli képviselő testületi ülés keretein belül a kiadások lefaragásának lehetőségeit.

A hírek szerint előtte egyeztetésre kerül sor hétfő nap van a közgyűlés néhány képviselője részvételével, ahol Szücsné Posztovics Ilona a polgármester asszony vázolja a az által elképzelt megszorításokat. Az eddig előterjesztett anyagokból az az érdekes kép rajzolódott ki, hogy olyan területekről olyan kíván elvenni, amely a helyi lakosság szempontjából meglehetősen nagy felháborodáshoz vezethet.


Röviden összefoglalva a táblázatot - a szöveges részek jelentik, mely pénzügyi keretet javasol Szücsné lefaragni -, a fejlesztések pénzügyi keretének több mint félmilliárdos megrövidítése kevesebb megvalósuló járdát, parkolót, kátyút, stb. jelent. Az ESZI támogatásának lefaragása azt jelenti, hogy arról a területről történhet elvonás, amely terület egyébként sem dúskál forrásban.

Egy másik részlet az előterjesztésből:


A buszközlekedés második félévi támogatásának 20%-os csökkentése pedig egyszerű matek, a menetrend olyan mérvű ritkítása, mintha több,mint 1 hónapig nem közlekednének a buszok.

A Gyémántfürdőt és uszodát üzemeltető városi cég támogatásának csökkentése a nyitvatartási időszak további csökkentését jelentheti. Az Agóra tervezett közel 100 milliós forrás elvonása pedig a központi intézmény, illetve a többi művelődési ház programjainak, dolgozóinak csökkentését vetíti előre.

Ha mindez nem lenne elég nagy gond, akkor még tetézi a bajt, hogy Szücsnéék előzetes kalkulációi szerint az önkormányzathoz befolyó pénzek arra sem lesznek elegendők jövő márciusig, hogy az aktuális számlákat kifizessék, vagyis az önkormányzat működéséhez hitelt kell felhasználni. Annak kamatai pedig további terheket rónak ránk.


Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!

Megjegyzések