MEGKOPPASZTJÁK A TATABÁNYAIAKAT IS: durván drágul a készpénzfelvétel és a valutaváltás!


A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye a kormány legújabb gazdasági-költségvetési intézkedéseit vette sorra. Ebből szemlézett a Portfolio, a tájékoztatásból vadonatúj információk derülnek ki a tranzakciós illeték változásáról is, egyes esetekben triplázódik az adóterhelés mértéke.

Így változik a tranzakciós illeték:
  • A tranzakciós illeték tekintetében a kormányzat az alábbiakról döntött a jelenleg is érvényben lévő tételek esetében:
  • általános esetben (ideértve az értékpapír tranzakciókat is) az illeték mértéke 0,45 százalékra emelkedik (0,3 százalékról), de fizetési műveletenként legfeljebb 20 ezer forint lehet (ez utóbbi 10 ezer forintról emelkedik);
  • készpénzfelvétel esetén a pénzügyi tranzakciós illeték 0,9 százalékra emelkedik (0,6 százalékról).
Az új szabályozás 2024. augusztus 1-jétől érvényes, vagyis a normál tranzakciós illeték esetében a terhek az eddigiek másfélszeresére növekednek. A nagyobb ügyletek esetén pedig duplázódásról beszélünk, hiszen a felső limit 10 ezer forintról 20 ezer forintra emelkedik.

Az igazi meglepetés: jön a kiegészítő tranzakciós illeték

Az eddigi kommunikációhoz képest fontos tisztázó részleteket ismerünk meg az NGM közleményéből a konverzióval járó ügyletek tranzakciós illetékével kapcsolatban is.

A jelenleg hatályos pénzügyi tranzakciós illeték mértékének emelése mellett október 1-jétől bevezetésre kerül egy kiegészítő illeték is a konverziót tartalmazó ügyletek esetén, amely a jelenlegi tranzakciós illetéken felül fizetendő meg az érintett tranzakciók esetében.
  • A döntés értelmében amennyiben egy ügylet a különböző pénznemek közötti átváltást (konverziót) tartalmaz (ideértve a deviza swap-ügyleteket is), úgy ezt az ügyletet magasabb tranzakciós illetékfizetési kötelezettség terheli.
  • A kiegészítő illeték mértéke – az általános tranzakciós illetéken felül – tranzakciónként 0,45 százalék, és szintén a 20 ezer forintos limit alkalmazandó.
A gazdasági lap értelmezése szerint tehát a pénzváltásra jelenleg érvényben lévő 0,3%-os (legfeljebb 10 ezer forintos) tranzakciós illeték 0,45%-ra megemelt mértékéhez adódik hozzá az új kiegészítő illeték 0,45%-os mértékben. Vagyis itt egy adótehertriplázásról beszélhetünk a gyakorlatban, devizakonverziós ügyletek esetében

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!

Megjegyzések