FOLYTATÓDIK TATABÁNYA HIDEGHÁBORÚJA: Szücsné megtéveszt, a Fidesz csőddel riogat!


Úgy tűnik, hogy Szücsné Posztovics Ilona DK-s polgármester asszony még mindig nem fogadta el, hogy a közgyűlési többséget akár egy-egy döntés során is el kell érnie. Ehhez pedig a kampány üzemmódról a normál ügymenetre kellene váltania.

Miután a tatabányai választók ismét döntetlent hirdettek a választás során, így többsége sem a Szücsné vezette sokpárti koalíciónak, sem a Gál Csaba vezette Fidesz-nek nincs. Vagyis a Facebook komment huszárjainak véleményével szemben az a helyzet, hogy valamiféle kompromisszumot kell kötniük a képviselőknek a város érdekében. A hangsúly a kompromisszumon van, ami KÉT-, VAGY TÖBBOLDALÚ.

Mindezt azért kell leírni mert tegnap lezajlott az a rendkívüli képviselőtestületi ülés, amelynek fő napirendi pontja a 2024-es költségvetési rendelet módosítása volt, amelyet végül a közgyűlés többsége nem szavazott meg. Ennek kapcsán a DK-s polgármester asszony két Facebook posztban is kikelt fő politikai ellenfele a Fidesz ellen. Utóbbiakra mi nem is fecsérelnénk szót, legyen az az ő gondjuk, hogy a városi csőd emlegetése mennyire jó irány kommunikációs szempontból a lakosság felé.

Visszatérve Szücsné Posztovics Ilonára, ő úgy tűnik meglehetősen rövidtávú memóriát képzel bele a tatabányaiak fejébe, hiszen konkrétan megpróbál megvezetni bennünket.

A két héttel ezelőtti önkormányzati ülésre egy olyan előterjesztést hozott be, amelyben többek között adóhiányként aposztrofálták az elmaradt adó bevételeket. Neki, mint volt könyvelőnek (feltételezve, hogy értett hozzá), nagyon jól kell tudnia, hogy a kettő között mi a különbség. Akkor felháborodottan ki kérte hogy senki ne nevezze adóhiánynak és majd mindenkit megpróbál móresre tanítani, aki ilyet állít.

Emlékeztetőül ide másoljuk, az előző közgyűlésre készített előterjesztés ide vonatkozó táblázatát. Az előterjesztő Szücsné Posztovics Ilona volt:



Érdekes módon ez mostanra megváltozott, ide tesszük a mostani előterjesztés hasonló táblázatát, érdemes a feliratokat tanulmányozni. Két hét alatt a költségvetés elkészítésére vonatkozó jogszabályok, ami az elnevezéseket illeti, nem változtak meg:


A másik ilyen komoly csúsztatás polgármester asszony részéről, hogy nem terveztek megszorítást. Nézzük hogyan nézett ki az előző ülésre előterjesztett táblázat, honnan lehetne elvenni pénzt:


Amennyiben például a T-busz támogatását, vagy az Agóráét, mindenki eldöntheti, hogy ez csökkentés megszorításnak minősíthető-e. Belegondolhatunk, a buszközlekedésen történő spórolás kizárólagosan úgy történhet, ha ritkítjuk a buszjáratokat.

Az Agóra támogatása esetén arra kell gondolni, hogy kulturális szolgáltatásokat végez a városnak, valamint szociális céllal például a nyugdíjasok szervezeteket gardíroz. Ha kevesebb a pénz, akkor evidens, hogy ezekből is kevesebb lenne. Nyilván az előző ülés óta belegondolt a jelenlegi városvezetés, hogy ezek nem tetszenének a lakosságnak, így kivették a javaslatok közül.

Azt mi tesszük hozzá, érdekes módon nem fordult meg a képviselők és az előterjesztő polgármester fejében, hogy érdemes lenne az intézményi működéseket áttekinteni. Valami rejtélyes oknál fogva, mintegy szent tehénként ezzel érdemben nem akar foglalkozni senki. Pedig lehetnének javaslatok százmilliós nagyságrendű megtakarításra is.

Az adóbevételek kapcsán a mai ülésen (pontosabban az egyik bizottságin) kiderült, hogy van olyan cég, amely valami rejtélyes oknál fogva egyelőre bevallást sem nyújtott be. Az ő tavalyi évben befizetett adója több 100 milliós nagyságrendű. Ennek figyelmen kívül hagyása megkérdőjelezi a bevételek tervezésének komolyságát is.

Azt már csak halkan jegyezzük meg, hogy a helyi iparűzési adó szempontjából fajsúlyos cégek nem egy-két millió forintot befizető garázscégek, hanem komoly multinacionális vállalatok. Ők folyamatosan beszámolnak az anyavállalat felé a pénzügyi folyamataikról. Ha az önkormányzatnak van valós kapcsolat ezekkel a cégekkel, akkor a folyamatokról lényegesen hamarabb kaphatnának információt, vagyis kiderülhetett volna, hogy az addigi bevételek tervezésébe hiba csúszott. Nyilván ez azt is jelentette volna, hogy például azokat a megítélt támogatásokat, amelyek a választási kampány előtt teljes mértékben kifizetésre kerültek, nem biztos hogy kifizethette volna az önkormányzat. Ez a kampányban bizonyára rosszul nézett volna ki.

Cinikusságért Szücsné nem ment a szomszédba, amikor Nagy Béla képviselő kérdezte a fejlesztésekről. Föltette polgármester asszonynak azt a kérdést, hogy ha az idei fejlesztéseket elhalasztják 2025-re, akkor mi lesz a 2025-ös fejlesztésekkel, azokat tovább halasztják 2026-ra? Erre a kérdésre az a cinikus válasz született, hogy a leköszönő képviselő majd kövesse a közvetítéseket, és ott meglátja mi lesz a sorsuk. (címlap: OTV)
 
Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!

Megjegyzések