EGY TATABÁNYAI CÉG ÉS ORBÁN VEJE A SZÉLERŐMŰ KIRÁLY: egyelőre ketten kaptak új engedélyt!


Egy Kapuvár közeli kilencven fős faluról, Vadosfáról elnevezett csatlakozási pont fejlesztési lehetőségeit két cég nyerte el.

Az unió felé Magyarország azt vállalta a Nemzeti Energia és Klímatervben (a NEKT-ben), hogy 2030-ra legalább 1000 megawattig fejlesztjük a kínálatot, egy márciusi kormányrendeletből viszont az derült ki, hogy a szélerőműveknek egyetlenegy, 670 megawatt betáplálására alkalmas csatlakozási pontot adnának, azaz a különbséget a kormány egyetlen új csatlakozási pontra, koncentráltan szeretné kiadni. Vagyis a terv szerint épül egy minimum 670 megawattos projekt, amit ugyan akár több cég szélerőművei is kitölthetnek, de más projekt egyelőre nem kaphat új csatlakozási pontot. 

Az egyik nyertes, a tatabányai Euronergy Arrabona Kft. 196 megawatt kapacitást fejleszthet, ez a cég Szücs Ádám 35 éves dadi üzletember többségi tulajdonában áll. A piacról azt hallottuk, hogy Szücs ismert szélenergiás vállalkozó, az Optenben több cég található a nevén, ezek közül az Electron Holding tűnik a legnagyobbnak.

A másik nyerte a mogyoródi Green Energy Investhor Zrt. 499 megawatt kapacitást fejleszthet. A cég tavaly 341 millió forintos forgalom mellett 583 millió forint veszteséget termelt, tulajdonosa 99,05 százalékban a Central European Opportunity Magántőkealap.

A Telex információi szerint egy, a Central European Opportunity Magántőkealappal kapcsolatos a Válasz Online pedig részletes cikkben is taglalta Tiborcz Istvánhoz fűződő kapcsolatát. A 670 megawattos koncentrált csatlakozási lehetőséggel összefogott projekt fejlesztőire az energiahivatal oldalán lévő adatbázisban bukkantunk rá.

A magántőkealapok egyik lényege, hogy elrejthetik a befektetőiket, de az publikus, hogy az állam által is feltőkésített alapot az Equilor Alapkezelő kezeli. A Tiborcz Istvánhoz kötődő Gránit Bank 2022-ben szerzett többségi tulajdonrészt az Equilor Befektetési Zrt.-ben.

A két cég engedélye együtt meghaladja a 670 megawattot, a teljes engedély összesen 695 megawattról szól, az energiahivatal táblázatában a csatlakozási díj soron a Green Energynél 23,6 milliárd forint szerepel, míg az Euroenergy Arrabona projektje négy egyenlő tételre van bontva, ezek fejenként 3,6 milliárd forintos tételek.

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!

Megjegyzések