TATABÁNYA ÉVTIZEDES ADÓSSÁGA: rendezzük végre a lakhatási körülményeket!


A lakhatásnál kevés fontosabb dolog létezik, az ember életében, talán az étkezés tekinthető annak.

Az elmúlt ciklusok nagy adóssága a tatabányaiak felé a lakáskérdés valós megoldása felé tett érdemi lépések hiánya. Egészen pontosan úgy fogalmazhatjuk meg, ennek elszabotálása.
Ennek véleményem szerint több fontos eleme mindig is hiányzott az önkormányzat lakásokkal kapcsolatos gondolkodásából, amire ebben a ciklusban a Generációk Tatabányáért képviselőjeként kísérletet teszek.

A bérlakás rendszer átláthatatlansága már évtizedek óta fennálló probléma, amely mind a Fidesz érában, mind a jelenlegi ciklusban hiányzott. Ez különösen remek táptalaja annak, hogy a mindenkori városvezetés kedvére osztogasson a saját céljainak megfelelően, még ha ezt mindenki tagadja is.
A NYILVÁNOSSÁG jelentse azt, hogy kereshető formátumban közzétesszük a város hivatalos oldalán a jelenlegi összes szerződést, illetve a lakásokhoz tartozó felújítási költségelszámolást is(!).

A legfontosabb, hogy lakásfejlesztési koncepció, na olyan jelen pillanatban nincs. Amit annak neveznek, jó esetben egy tákolmány jellegű önkormányzati lakás bérbeadási szabályzatnak felel meg.

Vegyük észre, hogy Tatabányáról az elmúlt évtizedben rengeteg fiatal elment és nem jött vissza. A 2022-es népszámlálás adatai szerint az újszülöttektől az ötvenes éveikben járókig a lakosság száma közel tízezer fővel csökkent. Ezt a tendenciát kell először megállítani, majd megfordítani.

VONZZUNK BE FIATALOKAT: adjunk nekik telkeket kedvezménnyel pl. jelentsen előnyt természetesen, ha egy tatabányai fiatal itt szeretne maradni, visszaköltözni, stb. Valósítsuk meg a fiatalok garzonházát. Rövid ideig biztosítjuk a lakhatást, ez az életkezdéshez legyen segítség.
A fiatalok részére juttatandó lakások szintén nincsenek elkülönítve, és nincs ösztönző beépítve, hogy mintegy ugródeszkaként a saját lábukra álljanak.

Fontos elkülöníteni a szociális bérlakás rendszer elemeit, amely azokról az önhibájukon kívül nehéz sorsú embertársainkon segítene ezen a módon, akik nem lesznek képesek a lakhatásukról máshogyan gondoskodni. Az anyagi lehetőségek mellett azonban fontos érvényesíteni a társadalmi együttélés szabályainak betartását.

A városérdekből történő elhelyezés külön kategória, az megér egy misét, hogy ki és miért kapja a lakást.
A VÁROSÉRDEKBŐL ÉS EGYÉB MÓDON TÖRTÉNŐ ELHELYEZÉST korlátozni szükséges, sőt az eddigieket felül kell vizsgálni, ha valakinek bizonyos, előre ismert és évente valorizált szint felett van a jövedelme, annak nem az önkormányzatnak kell kedvezményes térítési díjú lakást biztosítani.

Fontosnak tarom, hogy a Tatabányán születettek és/vagy a hosszú ideje itt élők kerüljenek elsősorban azok közé, akik bérlakásra jogosultak. A többiek csak utánuk következhetnek.

Külön kérdés a tatabányai cégek munkavállalóinak elhelyezése. Azt gondoljuk, hogy a profit orientált cégekkel külön egyeztetni szükséges, hogyan tudja az önkormányzattal együtt a szükségleteket kielégíteni, szigorúan piaci alapon.

És a fentiek csupán a bérlakásokat érintik.

Azt csupán halkan jegyzem meg, hogy a lakásbérleti árak kérdésével is érdemes foglalkoznunk, mert az árszínvonalat a fizetésekhez képest sokan magasnak találják. A kérdés nem csupán Tatabányán merül fel ebben a formában, ezért érdemes a meglévő megoldásokat a helyi viszonyokra adaptálni.

Egy lakásfejlesztési koncepciónak választ kell adnia arra a nagyon fontos kérdésre is, hogyan fog megújulni meglévő lakásállományunk. Milyen elvek mentén fogjuk ösztönözni a rendelkezésre álló területeink hasznosítását?
Miért nem kezdett eddig még semmit az önkormányzat a lehetséges rozsdaövezeti fejlesztési lehetőségekkel?
Mi lesz azokkal a fejlesztési elképzelésekkel, ahol például tetőtérbeépítéseket szeretnének megvalósítani?

Egyelőre csupán a kérdéseknél tartunk, ami azt jelenti, hogy évtizedes lemaradásunk csökkentéséhez hozzá kell kezdenünk. Ez természetesen átvezet bennünket a társasházak felújításának kérdéséhez, amellyel képviselőként szintén erőteljesen kívánok foglalkozni a Generációk Tatabányáért szakértőivel egyetemben.  (címlap: googlemaps)

(by Gutai Zsolt)

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!

Megjegyzések