TATABÁNYA AUTÓRONCSAI VS. TEHETETLEN JEGYZŐ: szerinte ezt nem lehet megoldani, csak bírságolni!


Lejárt műszakival parkolnak évek óta rendszámmal rendelkező roncsautók, amelyek tönkreteszik környezetünket és értékes közterületet/parkolót sajátítanak ki. Erre a városháza is rátesz egy lapáttal, ugyanis a sok felszólítás után a város nem szállítja el, pedig köztulajdon és közérdek is sérül.

Pár képet csak a legikonikusabb helyzetű autókról teszünk közzé, ahol egyértelmű a helyzet. A kialakult helyzetről egy olvasónk levelezést folytatott Tatabánya Megyei Jogú Város jegyzőjével, amely alapján vázoljuk miért bánnak mostohán ezekkel az ügyekkel.
 

A fiatalember idén április 24 napján e-mailben jelezte, hogy több üzemképtelen gépjármű parkol és kellene velük valamit csinálni. A jegyző jogszabályok mögé bújt és kisebb litániában válaszolt. Röviden összefoglalva a gépjárművek közterületről történő elszállítására kizárólag akkor van lehetőség, ha az a közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot veszélyezteti.


Olvasónkat Dörnyei Vendel jegyző egy XIX. századi regényre jellemző hosszas előzményt tartalmazó, a cselekvés látszatát keltő leírások után azzal a válasszal próbálta kielégíteni, hogy tulajdonképpen nem lehet mit tenni. Az autók többek között a jelenlegi jogszabályok alapján nem szállíthatók el. Ugyan, akár 10 napot követően a közteresek az érintett járművet elszállíthatnák, azonban a hivatal álláspontja szerint közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot nem veszélyeztetik. (Sic!)

Ugyan a közterületfelügyelők már tavaly is próbálták bírságolni a járművek hivatalos tulajdonosait, de ez nem vezetett eredményre, így az ügy el is aludt.

Érdekes módon a jegyző úgy fogalmazott ezek után, hogy a járművekkel kapcsolatban olvasónk bejelentéséig semmilyen intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel. A közterületfelügyelet sem jelezte a jegyző felé a szabályszegés fenállását, ezért a bejelentésben említett üzemképtelennek tekinthető járművek vonatkozásában újraindították az eljárást. Ennek a vége ismét egy sehová nem vezető közigazgatási bírság kiszabása lesz, mint válaszolta

Ha ez nem vezet eredményre, akkor majd még nagyobb bírságot szabnak ki, írta a jegyző. A jelenlegi jogszabályok helyben szerinte mást nem tesznek lehetővé. Az véletlenül sem jutna eszébe, hogy javaslattal éljen a közgyűlés felé, hogy változtasson a fennálló jogi környezeten.

Ilyenkor érdemes azon elgondolkodni, hogy ideje a tatabányaiaknak felébredni és pressziót fejteni ki a döntéshozókra, hogy változtassanak az ilyen és ehhez hasonló áldatlan állapotokon.


Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!

Megjegyzések