TATABÁNYA 1,3 MILLIÁRDOS HIÁNYA: a város fő-könyvelője is a Fidesz módszerrel próbálkozott!


A választások már három hete lezajlottak, június 27-én pedig Tatabányán önkormányzati ülés zajlott, ahol a költségvetés módosítás is szóba került. Némi képet kaptunk mi várható a továbbiakban.

Úgy tűnik, amolyan „Szücsné módra” került sor a megtárgyalásra, aki sok dolgot eltanult a Fidesz városvezetőitől, sőt igyekezett azt továbbfejleszteni. Egy teljesen semlegesnek tűnő napirendbe - két ülés közötti történések - csempészte be a város egyik legfontosabb döntését. Ezzel a típusú módszerrel fideszes elődje is élt rendszeresen, a legkülönfélébb, oda nem illő határozati javaslatot fogadtak el félrevezető címek alatt.

A lényeget tekintve Szücsné ráadásul félrevezeti a tatabányaiakat, ugyanis azt írja az ülés után a témáról kirakott posztjában, hogy ő jelezte a bevétellel kapcsolatos problémákat. Ez azért hazugság, mert a februári ülésen, amikor a döntés megszületett, a napirend tárgyalásán szinte alig vett részt, kimentette magát, januárban pedig egy szóval sem indokolta, miért tervezik ennyire felül az idei bevételeket. Egyszerűen 26%-al megemelték a tavalyit, de mindenféle indok nélkül.

Az egyébként pedig kifejezetten bájos, hogy helyreigazítást kér különböző portáloktól, hogy adóhiányként beszélnek az elmaradt bevételekről. Az előterjesztésben - amelyet remélhetőleg ő, mint pénzügyekben jártas ember megnézett előterjesztőként és polgármesterként - pontosan azt írják, hogy adóhiány. Van kérdés?

Vissza az üléshez!

Ugyan nagy a baj, de a várhatóan 1,3 – 1,4 Mrd Ft helyi adó bevétel elmaradást kezelni lehet, habár elég fura módon az előterjesztő polgármester asszony szerint. A két ülés közti beszámolóban szentelt ennek majd 4 oldalt és néhány mellékletet. Szücsné és tanácsadói csak azért tervezték túl a 2024. évi helyi adóbevételt, mert kritikát kaptak az előző évi alultervezésért – legalábbis ezt mondták. Másrészt a helyi ellenzék ezt egyöntetűen megszavazta, így ennek felelőssége az övék (is). Fura logika. Kissé olyan ez, hogy eljátszod az áldozatot, hogy sajnáljanak, csinálsz egy kis cirkuszt, hogy lássák, te foglalkozol a dologgal. Bár nekem inkább az jut eszembe, hogy az kiabál, akinek háza ég.

Polgármester asszony bemutatta a kiadáscsökkentési javaslatait. Furán tette, azt is. A fejlesztéseket elhalasztjuk, a nem nyert pályázatra szánt önerő talált pénz, és a T-Szol is kibírja ha a több mint százmillió Ft önkormányzati tartozás kifizetését jövőre halasztjuk. Nem lehet azt mondani, hogy nincs benne logika. De az a demokrácia megcsúfolása, hogy ugyan döntést nem hozunk a kiadás csökkentésre, de majd a polgármester elcsemegézi, hogy mit nem fog teljesíteni és mit nem, azután majd szeptember végén mindezt törvényesítjük.

A városi közszolgáltató cégek támogatás csökkentési lehetőségének felvetése pedig nagyon meggondolatlan döntés. Döntés nélkül, de a buszközlekedés kiadásait, a kulturális támogatást, az uszoda kiadást több mint 200 mllió Ft-tal csökkentené július 1-től. Mi van? A megkötött szerződések ellenére, egyoldalú, döntés nélküli intézkedés! Majd döntünk szeptemberben, hogy visszamenőleg július 1-től elveszi a támogatást. Sokat elmond a javaslat a polgármester demokrácia felfogásáról.

Milyen cselekvési lehetősége van a helyi városi tömegközlekedést nyújtó cégnek, amikor a képviselők által eldöntött menetrend van. Már pedig az elvonás azt eredményezné, hogy majd 1 hónapra le kellene állítani a tömegközlekedést vagy jelentősen ritkítani az árakat, netán jelentősen emelni az árakat?

Mit tegyen az AGORA? Pályázatban rögzített a nyitvatartási kötelezettsége. Ezt csökkentsék? Bocsássanak el embereket? Nem tudni mire gondolt Szücsné.

Az is érthető részben, ha a fejlesztéseket elhalasztjuk. Elhalasztjuk, vagy végleg töröljük? Nem voltak megnyugtató válaszok a testületi ülésen. De az sokakban felötlött, hogy az elhalasztott fejlesztések megvalósítását jövőre már esetleg saját csapatához köti a polgármester.

Minden eshetőségre készülve július 11-én egy rendkívüli ülés keretében újra nekiugranak a kérdés megoldásának a képviselők.  

Szóval jelenleg olybá tűnik semmi sem változott a polgármesternél. Keresd a felelőst máshol, játszd az áldozatot, csinálj minél nagyobb felhajtást. Egyszer biztosan működött. Közben a tatabányai emberek és városunk ennek csak kárát látja, persze a pártpolitikusoknak ez mindig fontosabb.

Vajon meddig működik ez a taktika, mikor ébred fel Tatabánya?

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!

Megjegyzések