ELKÉPESZTŐ ÁLLAPOTBAN A TATABÁNYAI USZODA: pár év és vége, ki tudja mikor nyit újra!


Nemrég tájékoztatást adott ki a Gyémántfürdő vezetője az uszoda javítási munkálatairól, illetve kissé lelombozta a kedélyeket.

A szükséges jogi eljárások lezárultát követően megkezdődtek az uszoda vízvesztés miatti javítási munkálatai. A kivitelezéshez 60 esőmentes nap szükséges, így az időjárás is jelentősen befolyásolja az uszoda lehetséges újranyitásának időpontját, magyarán inkább szeptember vége felé, netalán októberre csúszik az időpont, amikor a vízfelületet újra igénybe vehetik a sportolók és a közönség.


A medence fólia bontását követően a vártnál rosszabb kép tárult fel, láthatóvá váltak a medencetest korábbi, régi repedései, és azok javításai. A medencetest állapotából egyértelműen látszik, hogy nagyon régi sérülésekről van szó. A medencében található repedéseket kb. 15 évvel ezelőtt kitöltő anyaggal javították, azaz ezek a sérülések 15-20-25 évesek legalább. Pozitív fejlemény, hogy az akkor javított sérüléseken túl újabbak nem keletkeztek. A föltárt hibák bőséges magyarázatot adnak a fellépett vízvesztésre, különösen ha figyelembe vesszük a technológiai vezetékek csőcsonkjainak műszaki állapotát.

A munkálatokat megelőzően azok szakmai tartalmának véglegesítése érdekében sor került a szükséges szakértői vizsgálatokra is. A talajradarral végzett vizsgálatok megállapították, hogy a medencetest alatt üregesedés, vagy más veszélyforrást jelentő elváltozás nem található. A talajmechanikai vizsgálatok eredményét megerősítette a talajradaros vizsgálat, miszerint vízzáró tulajdonságokkal rendelkező agyagos alaptalajra épült a medence. A medencét vízzel tele és jelenlegi fólia nélküli állapotában is megvizsgálta statikus, akinek megállapítása szerint a mostani javítási munkákat követően még néhány évig üzemben tartható az uszoda.

A medencetest önmaga nem rendelkezik vízzáró képességgel, ezért annak biztosítását a medencetesten belül, új technológiai vezetékek kialakításával, új csőcsonkok szerelvényezésével, és egységes új fólia felhelyezésével lehet biztosítani. A sikeres kivitelezést követően így megteremtődnek a feltételek a tatabányai közönségúszás, úszásoktatás és vízisportok számára a középtávú működéshez.

Ugyanakkor a szakértői vélemények alapján az is egyértelművé vált, hogy néhány éves távlatnál tovább tekintve az új uszoda kérdése megkerülhetetlennek tűnik.
 
Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!

Megjegyzések