TATABÁNYÁN IS LESZ KISVASÚT: avagy Skanzen felújítás 1,5 vagy 2,5 Milliárdért!


Fontos napirend volt a városi közgyűlés csütörtöki ülésén a tatabányai Skanzen fejlesztésének kérdése. Május végéig lehetett pályázni erre, az elérhető állami támogatás összege 1 Milliárd forint, a tatabányai adófizetőknek is 500 millió és 1,3 Milliárd közötti összeget kell biztosítani a megvalósításhoz.

A testület már valamilyen formában találkozott az elképzelésekkel, volt tervezői bemutató, bejárás a területen. A minimális pénz ami a megvalósításhoz kell 1,5 mrd forint. Ez közművek felújítását, parkolók kialakítását, épületek renoválását, telekvásárlást jelenti.

Az előterjesztés az élményelemeket is felvázolta, ami további közel 1 Milliárd forintra rúgna. Az előjelek azt mutatták, hogy jelentős vitára lehet számítani, azonban szinte nem volt hozzászólás, ami érthető is, meg nem is.

Senki nem akart kritikát megfogalmazni az elképzelés kapcsán a választási kampány vége felé, mert nem akart a helyi bányásztársadalommal a választások előtt konfrontálódni. Ez érthető. Azonban az kevésbé, hogy miért nem voltak olyan megjegyzések, amik esetleg építették volna tovább a pályázat tartalmát, és segítették volna a megvalósítást.

Tatabányát kétségtelenül a szénbányászat tette azzá, ami. Hosszú évtizedeken át a bánya nyújtotta a munkát, és valósította meg a városi fejlesztéseket. Erre emlékeznünk kell.

Bányakolóniák eltűntek, telephelyek, bányaüzemek semmivé váltak, létesítmények az enyészeté lettek, a szakma szavait a mai fiatalok már nem értik. De nekünk a sok tízezer emberre emlékeznünk kell, a szakmai kultúrára, a hagyományokra.

Kell a skanzen. De milyen áron? Tatabánya volt a magyar szénbányászat központja kétségtelenül. Ehhez kell mérni fejlesztéseinket, de ésszerűen. Az is biztos, hogy olyannak kell lenni, amit a helyeik is megnéznek, és esetleg országos vonzerővel rendelkezik, sőt még szórakozást is nyújt.

Kell függő akna solnival (mondjuk a mindössze 8 m emelkedés azért nem nagy attrakció), de kisvasútnak sem az 500 m, sem 150 m nem túl hosszú. Jó lenne, ha már emlékezünk, valami kiskocsma, egy régi bányászkocsma tervei alapján (ahol a bányászok elihatnák hűségpénzüket – egy jelenlegi politikus szerint - sic!). Sok minden kell. De nem folytattuk le a vitát.

Bizottsági üléseken kérdésként felmerült, mennyibe fog kerülni az éves üzemelés, fenntartás. 60 millió forint éves költséget mondtak az előkészítők, ami viszont a szükséges létszám, a kitűzött fejlesztések karbantartása, biztonságtechnika alapján biztosan nem jön ki, de nem voltak megalapozott tervek. Ráadásul ez később csak több lesz.

Jó lett volna erről beszélni a város színe előtt. De nem történt meg. Kevés információval rendelkezünk a városlakók részéről. Csak később, a megvalósítás után nehogy visszaüssön, nehogy úgy járjunk mint a piac fejlesztéssel, amit végül a város elvetett.

Azért Jószerencsét! a projekthez magunknak, de remélhetőleg még sokszor fog a testület a városlakók véleménye alapján ezen még morfondírozni.

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!

Megjegyzések