HAJDÚ KÉPVISELŐ HOSSZÚ IDEIG TARTOZOTT A TATABÁNYAIAKNAK: mostanra már teljesen rendeződött reméljük!


Ismét választás, szóval ismét előkerülnek mindenféle kérdések a képviselők kapcsán.

Ugye képviselő akkor lehet valaki, ha megválasztják, ez az alap. A pozíció betöltésénél fontos kérdés, hogy ne legyen adótartozása, vagyis be kell kerülnie NAV az ún. köztartozásmentes adatbázisába.

A vonatkozó törvény úgy fogalmaz:
“Az önkormányzati képviselő megválasztásától számított harminc napon belül köteles kérelmezni felvételét az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott köztartozásmentes adózói adatbázisba”

Ennek elmulasztásához a törvény önmagában nem fűz hozzá jogkövetkezményt, azonban ez a probléma elvezethetne egy méltatlansági eljárás megindításához, hiszen mégis furcsa egy adótartozó képviselő jelenléte a képviselőtestületben. Ez már a képviselőtestületen múlik.

Ez már régóta így van , tehát ha valaki be akarja tölteni akkor igazolnia kell, hogy nincs adótartozása. Ez a kérdés azért merült föl mert a 2019-es választás után Hajdú Ferenc megválasztott képviselő, aki jelen pillanatban is indul a 6. számú választókörzetben, közel egy évig nem szerepelt a köztartozásmentes adózók adatbázisában, vagyis nem fizette be adóját.

Szerettünk volna közelebbi információhoz jutni az ügyben, ezért közérdekű adatkéréssel fordultunk Tatabánya város jegyzőjéhez, kinek van jelen pillanatban elmaradt adója a képviselők közül. Válaszában jelezte, hogy ez az információ adótitkot képez, így a jelenlegi jogszabályok szerinti nem tudhatjuk meg, jelenleg van-e ilyen tartozása a képviselőtestület bármely tagjának. Megértjük, hogy a szabály az szabály, azonban fontos lenne tisztán látni, hogy azok az emberek, akiknek a tatabányaiak fizetnek nem kevés pénzt, az önkormányzattal szemben áll-e fent tartozása.

/Az ellenőrzéshez szükséges adószámot bárki megtalálja, hiszen a képviselő felügyelőbizottsági tag néhány városi cégben./

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!

Megjegyzések