A TATABÁNYAIAK IS ÉRZIK A FIDESZ MŰVÉT: a legszegényebbek vagyunk Európában!


Az egy főre jutó fogyasztás Magyarországon a második legkisebb az Európai Unióban – derül ki az Eurostat ma közzétett, felülvizsgált statisztikájából.

Az EU statisztikai hivatal ma adta ki az egy főre eső fogyasztás 2022-es adatait. A friss számok a korábbi adatközlés felülvizsgálatát jelentik, óriási változások nem is történtek benne, azok viszont inkább számunkra kedvezőtlenek. Magyarországon az egy főre jutó végső fogyasztás vásárlóerő-paritáson az uniós átlag 71%-án áll, ez egy százalékpontos lefelé történő revíziót jelent. Bulgária mutatója 69 százalék (felfelé módosult), csak ez az egy kisebb a magyarnál.

A régióban 76%-on áll Horvátország, 77%-on Szlovákia (ez a mutató is felfelé módosult), Csehország 83%-os, Lengyelország 87%-os, Románia 86%-os értékkel szerepel a listában, a szlovén (90%) és az osztrák (118%) lakossági fogyasztás pedig már jóval magasabb, mint a magyar.

Általánosságban elmondható, hogy a régió életszínvonala folyamatosan közelít a fejlettebb EU-tagországokéhoz, ezen belül azonban a magyar relatív pozíció folyamatosan romlik. 2001-ben a magyar AIC a (jelenlegi) 27 tagország közül a 19. volt, 2007-ben a 23., 2012-ben a 25. A régión belüli visszacsúszásra jellemző, hogy a kelet-közép-európai tagországok mutatóinak egyszerű számtani átlagát 2005-ig meghaladta a magyar AIC, mostanra viszont 10 százalékponttal elmarad attól.

Forrás: portfolio.hu

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

Megjegyzések