NAGY VESZTESÉG ÉRTE TATABÁNYÁT: egy korszakos ember ment el


Elhunyt Murányi Ferenc, a Kodály Zoltán Általános Iskola alapító igazgatója, Tatabánya Kultúrájáért Díjas karnagy, zeneszerző.

Murányi Ferenc a város kulturális életének meghatározó személyisége volt. Alapító igazgatója volt a Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolának, ahol a vezetői teendők mellett tanított, karnagyként pedig fiúkórust is vezetett.

Évtizedeken keresztül vezette az intézményt, emellett a Tatabányai Bányász Vegyeskar karnagyaként és szakmai vezetőjeként biztosította a város rendezvényeinek hátterét. Az együttessel hozzájárult Tatabánya kulturális életének színvonalához és színesítéséhez, méltón képviselte városunkat hazánk távolabbi településein és külföldön egyaránt.

A bányász vegyeskar az 1994-es évtől Bárdos Lajos nevével fémjelezve folytatta tovább működését. Murányi Ferenc az együttest működtető alapítvány alapítótagja volt, évekig segítette a kórust a basszus szólam vezetőjeként és a vegyeskar másodkarnagyaként is.

Zeneszerzői munkássága is jelentős. A vegyeskórus repertoárját sok értékes, zömében helyi kötődésű saját szerzeménnyel gazdagította. Ilyenek a Szent Borbála-mise, vagy a Fohász Tatabányáért.

Köszönjük áldozatos, kiemelkedő szakmai tevékenységét, a zene és a pedagógia iránti elhivatottságát, amellyel tatabányai diákok ezreivel szerettette meg a zenét.

Nyugodjék békében!

Kép/forrás: facebook.com/tatabanya.hu

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

Megjegyzések