10 NAP MÚLVA TATABÁNYÁN! Itt van mit lehet és mit nem


Tizenhárom másik településsel együtt Tatabányán is elindul konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtés próbaüzeme. A gyűjtőedényeket három városrészben, de a városrészeken belül több helyen helyezik ki: az Erőműi lakótelepen, Dózsakertben, valamint a Sárberki lakótelepen. A pontos helyszíneket a lenti térkép tartalmazza.
 
A biohulladék gyűjtési rendszer 2024. március 01-jén indul el.

A biohulladék gyűjtés biztosítása kötelező, a lakók viszont dönthetnek arról, hogy élnek-e a szolgáltatás igénybevételével. Fontos, hogy a gyűjtés és a leadás, valamint az edényzetek biztosítása a lakosok számára semmilyen díjfizetési kötelezettséggel nem jár, mivel a közszolgáltatás részét képezi.

Gyűjtés menete:
A lépcsőházakban az NHSZ Vértes Vidéke Non-profit Hulladékgazdálkodási Kft. munkatársai minden lakásnál kihelyeztek egy-egy 5 literes gyűjtőedényt. A lakók ezekben gyűjthetik a lakásukban keletkező biohulladékot, majd a megtelt edényzetet az érintett városrészekben lévő 120 literes gyűjtőedényekbe kell önteni. Októbertől áprilisig heti egy alkalommal ürítik a gyűjtőedényeket, a köztes időszakban, májustól szeptemberig pedig heti kettő alkalommal. Havonta egyszer a gyűjtőedények tisztításáról is a szolgáltató gondoskodik.

Szintén fontos információ, hogy a zöldhulladék gyűjtésére barna színű edények lettek kihelyezve, felületükön pedig jól láthatóan feltüntetésre került, hogy milyen hulladékot szabad bedobni ezekbe a gyűjtőkbe. A kizárólag erre a célra gyártott edények mind egyedi azonosítószámmal vannak ellátva. Az edények a MOHU Zrt. tulajdonát képezik, eltulajdonításuk, szándékos rongálásuk jogi következményekkel jár.

A gyűjtőbe kerülhet:
gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk, feldolgozott élelmiszerek, húskészítmények.

TILOS a gyűjtőbe dobni:
Csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát. Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális és minden egyéb, nem komposztálható hulladékot is.

A teszt időszaka alatt várják a lakosság észrevételeit, melyet a szolgáltató NHSZ Vértes Vidéke Kft. ügyfélszolgálan jelezhetik telefonon 06 34/801-040, vagy e-mailen: ugyfelszolgalat.vertesvideke@nhsz.hu.
Az edényekkel kapcsolatos esetlegesen felmerülő problémákat mindenképpen a szolgáltatónak kell jelezni, mivel ez az ő illetékességi területük.

A házhoz menő gyűjtés 2024-ben 460.000 embert érint, melyet a tervek szerint a program második ütemében, azaz 2025-ben kiterjesztenek 1,5-2 millió lakosra.

Amennyiben fontos Önnek környezetünk tisztasága és a fenntarthatóság, úgy vegye igénybe ezt az ingyenes szolgáltatást, amellyel Ön is hozzájárulhat környezetünk védelméhez!


Kép/forrás: facebook.com/tatabanya.hu

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

Megjegyzések