BRUTÁL TATABÁNYAI PATKÁNYINVÁZIÓ JÖN? Utcán lesznek a konyhai hulladékgyűjtők

 

Sietségre semmi okot nem láttak a MOHU illetékesei, annak ellenére, hogy január végéig indul el a tatabányai konyhai hulladék begyűjtése. Sürgősséggel adott a cég tájékoztatót mai városi közgyűlésen az ún. biohulladék gyűjtési rendszer felállításáról.

Minta projektként indul Tatabányán Dózsakertben, a Sárberki lakótelepen és az Erőmű lakótelepen az edényzetben történő gyűjtés. Minden ott található társasházközösség részére egy darab 120 literes központi hulladéktároló edényt biztosítanak, melyet az eddigi kukákhoz rögzítve tesznek a közterületre, írják tájékoztatójukban.

Minden társasházi albetéthez jár egy 5 literes szag- és kifolyásmentes tárolóedény, lakásonként kapnak tehát egyet egyet. A 120 literes edényeket január 31-ig biztosítják, az ingatlanok bejáratához pedig tájékoztatókat helyeznek majd el. Szintén január 31-ig, szombati napokon fogják az 5 literes gyűjtőket kivinni a tatabányai lakosoknak

Őszi-téli időszakban heti 1-szer viszik el a nagy kukákat, májustól-szeptemberig pedig hetente 2-szer történik az ürítés. A MOHU havonta 1 gyűjtőmosást tervez, mely a 120 literes edényekre vonatkozik.

A MOHU jelenlévő képviselője arra kérdésre, hogy mi lesz a hulladékot kedvelő kisállatokkal, azt mondta a lakosságon fog múlni, lesz-e lakmározó patkány, macska vagy róka nagyobb számban.

A családi házas övezetben, illetve a többi társasházban történő gyűjtés bevezetésről egyelőre nincs hír. A tájékoztató szerint egyelőre nincs ezeknek tervezett időpont, mert a mostani a 2024-es év próba projektje.

A hulladék érdekes módon a kisbéri hulladékkezelőbe kerül, nem a tatabányai biogáz üzembe.

Egyelőre arra a kérdésre sincs válasz, hogy ha egy vendéglátóipari vállalkozás teszi bele a szemetét (elkerülendő ennek elvitelének hivatalos költségét), mit fognak ezzel kezdeni.

Miután a közgyűlésének semmilyen ráhatása nincs, hogy a projekt milyen módon valósul meg, a képviselők arra tesznek javaslatot, hogy ne január 31-e legyen a határidő, hanem március 1. Kérték a lakosság minél 

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon. Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!


Megjegyzések