MAGASABB KEDVEZMÉNYES ADÓ JÁR A MINIMALBÉR EMELKEDÉSSEL: 13 ezret bukhat, aki feledékeny




November 16-án közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérum, hogy a friss megállapodás szerint 2023. decembertől a minimálbér 15 százalékkal 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal 326 000 forintra növekedhet. Ezzel együtt számos egyéb juttatás is emelkedik, köztük az az adóalapkedvezmény, amely bizonyos betegségek esetén járhat a magyar dolgozóknak. Erre a kedvezmény akár a lakosok 35%-a is jogosult lehet, azonban sokan nem használják ki, mert nem is tudnak róla, hogy jogosultak.

Az adóalapkedvezmény mértéke havonta mindig a minimálbér egyharmadának 15 százaléka száz forintra kerekítve, vagyis 2023 decemberétől 13 300 froint. Ez egy évben 160 ezer forint kiesést jelenthet, ha valaki nem tud róla, hogy jogosult a kedvezményre. Azt, hogy ki lehet jogosult, a 335/2009-es kormányrendelet határozza meg: ez sorolja fel a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket. Ha valakinek papírja van arról, hogy ilyen betegséget állapítottak meg nála, akkor jogosult a személyi jövedelemadója csökkentésére. Azonban nem kell súlyos fogyatékosságokra gondolni: a kedvezmény járhet például a laktózintolerancia, a cukorbetegség egyes esetei, vagy a cöliákia esetén.

Fontos, ha valaki még sosem igényelte még a kedvezményt, de a betegség ténye már hosszabb ideje fennáll, akkor visszamenőleg is igényelheti a kedvezményt az 5 éves elévülési időn belül!

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

Megjegyzések