KIT ÉRDEKEL A TATABÁNYAIK VIZE: fontosabb, hogy Szücsné újra polgármester legyen!


Érdekes kombináció alakult ki a legutóbbi közgyűlésen, ahol Szücsné Posztovics Ilona rárepült a Mi Hazánkos képviselő javaslatára. Végül is Ilona nem finnyás, ha arról van szó.

Történt ugyanis, hogy hirtelen mindenkinek a víz lett a mindene, habár előtte szinte eszükbe sem jutott vele foglalkozni. (A most folyó beruházásról mi már több, mint 2 éve beszámoltunk) Igaz, eddig nem is volt belátható közelségbe az újabb önkormányzati választás.
Szóval ez a jóravaló Boda gyerek beterjesztette sürgősséggel az a javaslatát, kapjunk végre tájékoztatást a jelenleg is zajló beruházásokról, mi lesz a vízhelyzet a jövőben, stb., szóval igazából arról, mi a helyzet vízügyben szűkebb pátriánkban. Maga az elképzelés megsüvegelendő, és ezt érdemes lehetne a helyi közösség korrekt tájékoztatására, adott esetben a kormányzati rossz szándék megakadályozására használni.

Aki megnézi a legutóbbi tatabányai városi közgyűlésről szóló közvetítés idevágó részét (EZEN A LINKEN 2:00:00 körül), rádöbben az örökérvényű igazságra, vagyis “Más dolog, ha okos emberek hülyéskednek, és megint más, ha hülye emberek okoskodnak!”.
Olyan dolgokról próbált sok képviselő mondani valami nagyot, amiről fogalma sincsen. Mindezt pártállástól függetlenül. És ők szeretnének rendkívüli közgyűlést tartani a témáról!

Az előterjesztés egyébként 4 határozati javaslatot tartalmazott, amelyről pontonként szavaztak a képviselők. Az elsőt egyhangúlag megszavazták, hogy az ÉDV Zrt-től a beruházásokról kérjenek részletes tájékoztatót. Pipa!
Ugyanígy egyhangúlag megszavazták a képviselők, hogy a hivatal készítsen naprakész, a városi weboldalon hozzáférhető adatbázist a vízfogyasztással, -termeléssel, stb. kapcsolatosan. Ez is pipa!

Azt azonban a többség nem támogatta (nem elvetette, hanem nem szavazott igennel), hogy mintegy lakossági fórumot csináljanak a rendkívüli közgyűlésből. Ugyanis a határozati javaslat a következőképpen szólt:
“2. Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése úgy dönt, hogy a rendkívüli ülésre az érdeklődő szakmai és civil szervezeteket, valamint releváns szaktudással rendelkező személyeket előzetes regisztráció alapján TANÁCSKOZÁSI JOGGAL meghívja, valamint lehetőséget biztosít a megye érintett önkormányzatainak az ülésen való részvételre. A regisztráció és részvétel lehetőségéről a lehető leghamarabb tájékoztatni kell az érintett szervezeteket és a közvéleményt, valamint egy nyilvános felületet kell biztosítani a regisztrációhoz.”

Ahhoz képest, hogy elhangzott a javaslat támogatóitól, hogy nem szeretnének egy lakossági fórumot, mert az parttalan vitához vezet, ez a javaslat egy lakossági fórumot jelent. Mi a releváns szaktudás? Hogyan biztosítjuk, hogy tényleg érdemi vita legyen?
Egy ilyen témában inkább azt kellene biztosítani, hogy megjelenjenek a legkülönbözőbb, de SZAKMAI VÉLEMÉNYEK. Moderáltan adjunk tájékoztatást a tatabányaiaknak a valóságos helyzetről.

Azt pedig Szücsné elfelejtette megírni posztjában, hogy az előterjesztésnek volt egy olyan határozati javaslata, miszerint a megrendezendő eseménytl élőben kellene közvetíteni. EZT A POLGÁRMESTER ASSZONY EGYEDÜLIKÉNT NEM SZAVAZTA MEG.

Miután vége lett a határozati javaslatok szavazásának, Szücsné cinikusan megjegyezte, miután a közgyűlési szabályok szerint azt hív meg akit akar, ezért az ülést lehetőség szerint az Agórában fogja tartani, ahogy ő fogalmazott, a minél nagyobb lakossági nyilvánosság érdekében. A szakmaiságról egy szót sem ejtett, ami nála nem szokott szempont lenni.

szerző: Gutai Zsolt (Generációk Tatabányáért Egyesület elnöke / alapítója)

kép: hvg.hu

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.Amennyiben szeretnél a helyi közügyekben aktív lenni, csatlakozz a Generációk Tatabányáért Csoporthoz!

Megjegyzések