MI A KÖZÖS A TATABÁNYAI VÁROSVEZETŐKBEN: elüldözik a fiatalokat, meg a középkorúakat is


Nemrég tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2022-es népszámlálás adatait, amelyekből érdemes szemezgetni, rengeteg meglepő adatot találhatunk benne. Hogyan alakult a lakosság száma Tatabányán, milyen a korosztályos összetétel? Alább megtalálhatják erről szóló összeállításunkat kedves olvasóink.

A hírekben sokszor találkozhattunk azzal, fogy a magyar, amit az adatok is visszaigazolnak országosan és esetünkben sajnos itt, helyben is. Magyarország össznépessége legutóbb a 2001. évi népszámlálás alkalmával haladta meg a 10 milliót, egészen pontosan akkor 10.198.315 fő lakott itthon akkor.

Ez a csökkenés egyébként nem egyenletesen zajlik az egész ország területén, sőt az alábbi ábrán látható, hogy az ország egy kisebb részén még növekedés is kimutatható.


Közelebbről szemlélve a Tatabányát is magában foglaló régió adatai is csökkenést mutatnak, amihez Komárom-Esztergom vármegye is hozzájárul. Az elmúlt 10 évben csökkent ugyan a fogyás üteme, de nem sikerült megállítani. Picit részletesebben megnézve látható, hogy a szűkebb hazánk minden járására igaz, hogy kevesebben laknak itt.


Ezek után nézzük szűkebb környezetünkben a 2022-es népszámlálás eredményeit, látható Tatabányán és környékén is csökkenést regisztráltak. Egyetlen kivétel van Vértesszőlős, ahová sokan költöztek, így nőtt meg jelentősen a népessége.


Ezt érdemes még azzal a Tatabányai adattal kiegészíteni, hogy 2022-hez képest 2023-ra újabb közel 500 fővel csökkent az állandó lakosság hivatalos lélekszáma a hivatalos nyilvántartás szerint.

A lakosság számának csökkenése önmagában nem kezelhető csupán helyi szinten, van azonban egy másik kérdés, amely már a helyi városvezetés munkájának mércéjét is jelenti. Ez pedig az itt lakók korfája. Az elmúlt évtizedek városvezetőinek komoly kritikája az alábbi grafikon és a hozzátartozó adatsor.


Finoman fogalmazva mondhatjuk, gyakorlatilag a fiatalok számára kevésbé vonzó hely Tatabánya.


Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

Megjegyzések