A TATABÁNYAI POLGINAK MÁR MEGY A FIDESZES MATEK: holnap meg is mutatja!


Stílszerűen a holnapi közgyűlésre időzítették Szücsné és a T-Szol vitáinak rendezését, amely a Tatabánya fűtési rendszerét nagyban érinti.

Az előterjesztés olvasása csak harcedzett helyi polgároknak való, tekintettel a benne található rengeteg jogszabályhelyre, a műszaki háttér és a helyi közszolgáltatások ismeretére. Megpróbáljuk Önöknek érthetővé tenni, mert a tét nem kicsi, lassan 2 milliárdos tétel!

Szóval adott a T-Szol, amely a város fűtési rendszerét működteti (felújítja, beruház, karbantartja, stb.), és az erőmű hőjét Önöknek eladja, ami egy törvény által előírt közszolgáltatás, közfeladat.

Erre a fűtési ellátási rendszerre vonatkozóan vagyonkezelői szerződést kötött Tatabánya MJV illetve a T-Szol Zrt 2011-ben, határozatlan időre, de azzal a kikötéssel, hogy tíz év múlva az aktuális vagyoni állapotról elszámolnak.

A cég által a hálózaton végzendő, a vagyont értékében tartó (esetleg növelő) munkákra alapvetően az úgynevezett Értékcsökkentés nyújt fedezetet, amelyet időnként aktualizálnak és jogszabályok által történik az évenkénti módosítása. Ez az összeg annyi amennyi, ezt a fűtési rendszerre kell költeni. (Legalábbis épeszű ember nem járul hozzá saját vezetékeinek az idő előtti elpusztításához).

Az előterjesztés szerint a jelenlegi beszámolók szerint a T-Szol az elmúlt időszakban 680 millió Ft-tal kevesebb pénzt költöttek a rendszerre, mint amennyit a jogszabályok elvártak volna. Arról nem szól a fáma, hogy ezt azért nem költötték el, mert vannak futó közbeszerzések és még nem fizették ki, nem volt ember akivel a munkákat elvégeztetik, nem volt megfelelő mennyiségű építőanyag az adott időszak alatt, vagy valakik rosszul használták fel ezt a pénzt.

Az mondjuk a minimális pénzügyi ismeret hiányáról árulkodik, hogy azt írják, várhatóan 30 millió lesz a T-Szol nyeresége és az egyik, Szücsné polgármester asszony által is favorizált javaslat szerint, a 680 milliót (vagyis ezzel a logikával, közel 23 éves profitot) elvonnának a cégtől.

Egy másik ágon viszont a cég és a polgármester asszony szintén milliárdos tétben feszülnek egymásnak. Erről pedig csak azoknak van információja, akik követik a városi gazdasági híreket. Az előterjesztés készítői szerint

“... fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az anyavállalat döntéseivel jelentős szerepet játszik a leányvállalata által elért üzleti sikerekért és kudarcokért is. A jelen esetben is a T-Szol Zrt. mint anyavállalat hozza a döntéseket, a leányvállalatot érintő tőkeemelések vonatkozásában is.”

Ez azért érdekes, mert a cégcsoportba tartozik pl. az Agóra, a Gyémántfürdő, amelyek szolgáltatási színvonala alapvetően a város megrendelésein, elvárásain alapul. Jelenleg a T-Szol és Szücsné polgármester asszony azon vitatkozik, hogy a leányvállalatok közel 1 milliárd forintot is meghaladó veszteségeit kifizesse, pontosabban az ebből fakadó politikai hátrányt ki szenvedje el. Mert pl. a Gyémántfürdő és uszoda csak százmilliókban mérhető mankóval tud minden évben életben maradni.

Ezt a pénzügyi bravúrt valószínűleg a fideszes tanítómesterektől tanulta, holnap ki fog derülni mindez, ezért érdemes követni az eseményeket.


Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

Megjegyzések