BENCSIKÉK ÚJ JOGSZABÁLYA: a tatabányaiakat büntetlenül mérgezhetik a mocskos cégek!


Nyugodtan mondhatjuk, hogy most már a régi szocialista idők környezet nemvédelmét is túlszárnyaltuk, a csütörtök este megjelent kormányrendelet kapcsán.

Az utóbbi idők hangosak voltak a különböző akkumulátor gyártáshoz kapcsolódó gyárak sorozatos szabálysértéseivel, de azokat a magyar hatóságok bírságai eddig sem vágták földhöz. A mi zsebünkből eközben milliárdos kormányzati támogatásokat és adókedvezményeket kaptak. Kakukktojásként a dél-koreai SungEl bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozójának működését függesztették fel határozatlan időre, ami eleve katasztrófavédelmi engedély nélkül kezdett működni, sőt itt idén tavasszal még a hatóság emberei is rosszul lettek, annyi káros vegyi anyagot tároltak rosszul.

Az eddigi környezetpusztításra tette fel a koronát az említett kormányrendelet, ezek után a mocskos gyáraknak még a pár milliós bírságok miatt sem kell aggódniuk. A kormány a háborús veszélyhelyzetre (sic!)hivatkozva engedte meg, hogy az üzemek szabadon mérgezzék a helyi lakosságot, ugyanis a környezetvédelmi hatóság a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett környezetvédelmi hatósági szerződést köthet az adott céggel. Ebben a szabálysértő vállalat vállalja, hogy ezután nem csinál ilyet, a jogszabály szövege szerint:

„A környezetvédelmi hatósági szerződésben az ügyfél vállalja, hogy felhagy a jogsértő magatartással, és magatartását a környezetvédelmi hatósági szerződésben meghatározott módon hozza összhangba a környezetvédelmi jogszabályokkal, valamint a környezetvédelmi hatóság által kiadott engedély előírásaival.”

A kiadott rendelet másik pontja szerint ha egy cégnek van ilyen hatósági szerződése, akkor annak a teljesítési határidején belül nem lehet őt korlátozni, felfüggeszteni vagy megtiltani a működését akkor sem, ha éppen nincsnek meg az engedélyei. Ugyanígy gyakorlatilag felmenti a mocskot termelő céget az alól, hogy a levegővédelmi követelményeket be kelljen tartaniuk. Magyarán szólva nemhogy nem lesznek kötelesek többé szankciót kiszabni a hatóság környezetvédelmi szabályszegés esetén, kifejezetten tilos lesz tevékenységükben korlátozni azokat a káros cégeket, akik szerződésben vállalják a károk helyrehozatalát.

A pofátlansághoz hozzátartozik, hogy a jogszabály pénteken már hatályba is lépett, sőt ezeket az ekkor már megvalósult jogsértés megszüntetése érdekében is alkalmazni kell.


Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

Megjegyzések