TATABÁNYA AZ ELHAGYOTT AUTÓK MEKKÁJA: segíts a köztereseknek!

Tatabányán is találkozunk azzal a jelenséggel, hogy a gépjármű tulajdonosa csak úgy, otthagyja autóját a közterületen, gyakorlatilag örökre. Valószínűleg azért, mert könnyebb otthagyni a kocsit, mint hivatalosan kivonatni a forgalomból és leadni, megsemmisíttetni. Ez sok ember számára bosszantó lehet, hiszen ezek az otthagyott autók foglalják a parkolóhelyeket.

 Hogy miért nehéz egy ilyen autó elszállíttatása? Az eljárásrend különbözik a hatósági jelzéssel rendelkező üzemképtelen gépjármű és a hatósági jelzés nélküli üzemképtelen gépjármű esetén.
 Bejelentésükkel azonban segíthetjük a közteresek munkáját és a parkolóhelyek is felszabadulhatnak.

Az üzemképtelen gépjárművek üzembentartóját első körben az elkövetett jogsértés nyomán tájékoztatják, hogy távolítsa el a gépjárművet a közterületről. Legtöbbször ez elegendő és hatásos, hiszen számos oka lehet az autó „gazdátlanságának” (elhunyt tulajdonos – hagyatéki eljárás, vagy ha cégé az autó, esetleg felszámolás alatt van…stb.).

A közterület-felügyelők eljárást kezdeményeznek a hatósági jelzéssel rendelkező üzemképtelen gépjármű üzembentartójával szemben, ha az autót a tájékoztatás ellenére sem szállítja el. Az eljárást a Hatósági Iroda folytatja le.

A hatósági jelzés nélküli üzemképtelen járművek esetén egy értesítést (piros matricát) helyeznek el a járművön, melyen tájékoztatást adnak arról, hogy az értesítés elhelyezésétől számított 10 nap elteltével a felügyelő az gépjárművet elszállítással eltávolíthatja. Ennek hatására néhány esetben el is tűnik a gépjármű, a legtöbb esetben azonban nem.

Az elhagyottnak tűnő, vagy hatósági jelzés nélküli gépjárművek valós problémát jelentenek, különösen a sűrűn lakott tömbházas övezetekben.
 
Lakosok bejelentéseiket a kozterjaror@ph.tatabanya.hu e-mail-címen tehetik meg. A bejelentésben kérik feltüntetni a pontos helyszínt, a gépjármű típusát, színét és forgalmi rendszámát, amennyiben azzal rendelkezik.

Fontos kiemelni, hogy egy gépjármű érvényes műszaki vizsgával, szabályosan bármennyi ideig állhat közterületen annak ellenére, hogy a tulajdonosa azt nem használja.

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

Megjegyzések