NAGY DISZNÓSÁG KÉSZÜLŐDIK:egekben lesz a sertéshús ára

Magyarország a világ egyik legnagyobb sertéshúsfogyasztó nemzete. Fejenként a földön a hatodik legtöbb disznóhúst esszük, többet mint 48 kilót. Igen ám, csakhogy az egyik nagy kedvenc sertéscomb már csak pár hétig érhető el ársotopos áron, és ha hihetünk a szakértői jóslatoknak, augusztustól harmadával fog megdrágulni ez a hús. Számításaink szerint ez havonta 2000 forinttal több pénzt húzhat ki egy átlagos magyar zsebéből, miközben egy három tagú családnál már 6000 forint is lehet a veszteség, és akkor a többi árstop végéről nem is beszéltünk - írja a penzcentrum.hu

Magyarországon leginkább a disznóhús fogy, nem is akárhogy. Ha az egész világot nézzük, akkor hazánkban fogyasztják fejenként a világon a hatodik legtöbb sertéshúst - derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adataiból (2020). Egészen pontosan fejenként 48,3 kilogrammot.

Fájni fog az árstop vége a magyaroknak!

Ahogy látjuk, a magyarok óriási sertés imá-
dók, a világon az egyik legtöbbet esszük en-
nek az állatnak a húsát. A fogyasztás tetemes
részét pedig maga a sertéscomb teszi ki, ami
jó régóta árstopos. Ennek azonban augusztus
elsejével vége lesz.

Jelenleg a sertéscomb kilója a KSH szerint át-
lagosan 1600 forintba kerül a boltokban, vi-
szont Raskó György, agrárközgazdász alig egy
hetes becslései szerint a csirkemell mellett bi-
zony a sertéscomb fogyasztói ára is 30-40
százalékkal magasabb lehet. Ha 35 százalé-
kos emelkedéssel számolunk, akkor az 560
forintra jön ki, így hosszú idő után a sertéscomb kilós ára is átlépné a 2000 forintos
határt, egy kiló körülbelül 2160 forintba kerülhet majd augusztustól.

Ha feltesszük, hogy eddig valaki havonta mind a 4 kiló sertéshús adagját sertéscombból fogyasztotta, akkor eddig havonta 6400 forintjába került mindez. Augusztustól viszont kb. 8640 forintjába is kerülhet mindez, ami több mint két ezer forinttal növeli a büdzsét egyetlen ember esetében.

Ez azt jelentené, hogy a rövidkaraj kilója ehhez képest kb. 450 forinttal lenne több, ami már jóval közelebb lenne ahhoz a 250-350 forintos különbséghez, ami a karaj és a comb között volt az árstopok bevezetése előtt.

Kép: penzcentrum.hu

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

Megjegyzések