MÁTÓL DRÁGÁBBAK AZ ÉTELEK: vagy olcsóbbak?

Drágulni fog a cukor, viszont olcsóbb lehet a tojás és a liszt a boltokban a mai naptól, miután augusztus elsejével megszűnnek a kötelező árstopok – ezt mondták a kereskedők képviselői az RTL Híradónak. Az eddigi árstopos termékeket a következő két hónapban csak beszerzési áron vagy az alatt árulhatják, így a vásárlók még mindig nem a piaci árakkal fognak találkozni. A kormány ellenőrzéseket ígér az indokolatlan áremelések kiszűrésére.

Másfél éve 249 forint a cukor a boltokban. A kormány tavaly év elején az egyre gyorsuló infláció miatt több alapvető élelmiszer árát rögzítette, majd bővítette is ezek körét. Voltak olyan termékek, például az árstopos UHT-tej, amikhez hónapokig alig lehetett hozzájutni. A tejet, a lisztet vagy a csirkemellet hétfőn lehetett utoljára rögzített áron megvásárolni, mert augusztus elsejétől megszűnnek az árstopok.

Az RTL Híradónak nyilatkozó vásárlók arra számítanak, hogy keddtől drágábbak lesznek ezek a termékek a boltokban.

Az egymilliárd forintnál nagyobb árbevételű boltok azonban elsejétől sem árazhatják belátásuk szerint ezeket az élelmiszereket. A kormány előírta, hogy a következő két hónapban beszerzési áron kell adniuk az eddig árstopos termékeket, hetente kettőt pedig ennél is 15 százalékkal olcsóbban, a kötelező akciók keretében.

Némiképp csökkenhet például a tojás ára a Tesco szerint. Ezt azzal magyarázták, hogy ennek az árát éppen akkor rögzítették, amikor a szezonális hatások miatt magasabban állt. Az üzletlánc a mai naptól a csirkemellet is olcsóbban adja a rögzített árnál.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szerint csökkenhet a liszt és a tej ára is. De van, ami biztosan drágább lesz.

A kormány azt ígéri, hogy ellenőrizni fogják az árváltozásokat.

„A hatóságok nagy szigorral fognak fellépni abban az esetben, ha a multik úgy emelik az áraikat, hogy annak semmi alapja nincs” – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

További változás lesz augusztus elsejétől, hogy a boltokban a SZÉP-kártyákkal is lehet fizetni az élelmiszerekért.

Kép: napi.hu

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

Megjegyzések