GRÁNÁTOT TALÁLTAK TATABÁNYÁN: több, mint 100 éves!

Rendkívül ritka, 148 éves gránát került elő egy régészeti feltárás során Tatabányán - olvasható az MH1 Tűzszerész és Folyamőr Ezred közösségi oldalán.

Tatabányáról, az Ipari Park területéről érkezett bejelentés alakulat tűzszerész ügyeletére a közelmúltban. A régészeti munkák előkészítése során - az ott dolgozók feltételezése szerint - egy robbanóeszközre bukkantak. A kiérkező tűzszerész járőrparancsnok egy, az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó, 1875 mintájú, 9 cm-es rombológránátként azonosította be az előkerült eszközt. A gránát különlegessége, hogy korszakában a legmodernebb tüzérségi rendszerhez (tábori ágyú a lövegmozdonnyal, lőszerszállító kocsi) tartozott.
Az eszközök megalkotója a világhírű Báró Franz Ritter von Uchatius a korszak egyik legkiemelkedőbb hadmérnöke volt, aki az új tüzérségi rendszerrel évtizedekre megalapozta az osztrák-magyar tüzérség fejlődésének irányát. Az ágyú, amelyből a most előkerült gránátot kilőtték, egy olyan hátultöltős, huzagolt tüzérségi eszköz volt, amely az Osztrák-Magyar Monarchiában elsőként felelt meg mind a vele szemben támasztott tartóssági, mind pedig az alkalmazhatósági követelményeknek. Sikere akkora volt, hogy 1875-ben még a New York Times is beszámolt róla. Érdekessége, hogy az Uchatius által megálmodott ágyú bronzból készült, amely az öntött acél legjobb tulajdonságaival is rendelkezett, így az anyag a feltalálójától az acélbronz nevet kapta.
A fegyver-rendszer sikeréhez hozzájárultak az ágyúkhoz kifejlesztett és gyártott új lőszerek is. A gránátok ballisztikai kiképzése már modernebb volt, a nagy légellenállást előidéző vastag ólomköpenyt négy vékony rézgyűrűre cserélték, amivel nagyobb lőtávolságot és hatékonyabb találati pontosságot értek el.

Felhasznált irodalom:
Dr. Kovács Vilmost (2011): Báró Franz Ritter von Uchatius császári és királyi táborszernagy, a lövegkonstruktőr és feltaláló. Haditechnika, 2011/3.
Trautmann Balázs (2016): Gábor Áron utódai. Honvedelem.hu, 2016. december 28. URL.: https://honvedelem.hu/hatter/haditechnika/gabor-aron-utodai.html?fbclid=IwAR2Jl6lXW95nJ1W3nWhrAJbDNZrSCO2nhqD3YGSFWxfhOkvJnGYlIwhbbJo

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

Megjegyzések