VÉGE! Holnaptól meglepetés vár a tatabányai MÁV pénztárban


Július 1-jétől a MÁV-START járatain megszűnnek az IC-pótjegyek és a gyorsvonati pótjegyek, a helyükbe új, egységes árazású helyjegyek lépnek a vasúti távolsági közlekedésben. 

További változás, hogy holnaptól már az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz. Az okosjegyek árazása is igazodik az új díjszabási rendszerhez.

 A szombattól érvényes módosítások azt eredményezik, hogy az új vármegye- és országbérletek a korábbiaknál is több utasnak kínálnak olcsó és egyszerű megoldást a mindennapi ingázáshoz.

Július elsejétől több díjszabási változással egyidejűleg egyszerűbbé válik az IC-pót- és helyjegyek eddigi összetett rendszere, és az utasok az InterCity-vonatokon, illetve a nem IC-minőségű, de helyjegyköteles vonatokon élhetnek a májusban bevezetett országbérlet kínálta árelőnnyel.

Az IC-helyjegy elővételben – azaz a vonatindulás napját megelőző napig megváltva – egységesen 650 Ft, az utazás napján megváltva pedig 990 Ft lesz. A prémium (1+) osztályra szóló helyjegyek ára is változik, egységesen 1990 Ft-ot kell értük fizetni.

Július elsejét követően a nem IC-minőségű kocsikból álló, de helyjegyköteles vonatokon, illetve vonatrészeken egységesen 300 forintra módosul a helyjegy ára.

Holnaptól az országbérlettel rendelkezők – a megfelelő helyjegy megváltásával – utazhatnak az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán. A vármegyebérlet viszont továbbra sem lesz érvényes a helyjegyköteles vonatokon, illetve szakaszokon, az első és prémium (1+) osztályon pedig a két új díjtermék egyike – tehát sem a vármegye-, sem az országbérlet – nem lesz felhasználható az utazáshoz, még a kiegészítő jegyek megvásárlása esetén sem.

Szintén módosul a kilométeralapú menetjegyek díjszabása. Július 1-jétől 10 kilométer távolságig 400 Ft, 10,1-15 km között 450 Ft, 15,1-20 km között 500 Ft, 20,1-25 km között 550 Ft, 25,1-30 km között 600 Ft lesz a teljesárú, egy útra szóló menetjegyek ára a helyközi közlekedésben a MÁV-START, a Volánbusz járatain egyaránt. A teljesárú és kedvezményes menetjegyek árairól a július 1-jétől érvényes Vasúti Menetdíjtáblázat 2-6. oldalán tudnak tájékozódni az utasok.

Szombattól változik az automatákból és a digitális felületeken, azaz interneten az ELVIRÁ-ból vagy a MÁV mobilalkalmazással vásárolt MÁV-START menetjegyekre járó kedvezmények mértéke. Az automatás vásárlások esetében megszűnik az eddigi 5 százalékos kedvezmény, a digitális felületeken (ELVIRA, MÁV app) keresztül váltott jegyek esetében pedig 5 százalék lesz ezentúl.

Az új díjszabályozással kapcsolatos tudnivalók megtekinthetők a vasúttársaság honlapján, a Belföldi utazás/üzletszabályzat menüpontban.

Az orszagberlet.hu weboldalon tájékozódhatnak az utasok a júliustól országbérlettel is igénybe vehető InterCity- és helyjegyköteles vonatokról.

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

Megjegyzések