CSALÓK ELLENI VÉDELEM: MNB kidolgozta a rendszert!


Jövő februárban jön az ingyenes QR-kódos, az NFC-s és a deeplinkes átutalás minden banki ügyfél mobilappjában, illetve a fizetési kérelmek fogadása is kötelező és ingyenes lesz a bankoknál ettől az időponttól fogva - hangzott el az MNB Pénzforgalmi Jelentését bemutató eseményen. Az azonnali fizetések felső határát 20 millió forintra emelik idén szeptembertől, július 1-jétől pedig jön az 1000 forintos alapszámla.

Luspay Miklós kifejtette, az innovatív fizetési módozatokra fogékonyak a magyar ügyfelek:
  • drasztikusan nő a mobiltárcák száma, durván 50%-kal emelkedett a mobilfizetési tranzakciók száma egy év alatt.

  • A kártyás tranzakcióknál még mindig kétszámjegyű növekedést látni.
  • Az online pénztárgép adatbázis mutatja az elektronikus fizetések és a készpénzes fizetések arányát, az ország térképe ebből a szempontból heterogén.
  • Az elektronikus számlafizetések arányában Magyarország már jól áll, ez az arány 73%.

Varga Lóránt, az MNB főosztályvezetője a kibervédelemről tartott előadásában elmondta:

  • A csalások aránya és értéke alacsony a pénzforgalomhoz viszonyítva az EU többi országához képest, a magyar pénzforgalom rendkívül biztonságos.
  • A megtörtént visszaélésekből eredő kár egyre nagyobb részét az ügyfél állja, az emelkedő tendenciát ez még „látványosabbá” teszi, hiszen az ügyfelek egyre nagyobb arányt fizetnek. Ez az elektronikus fizetésbe vetett bizalmat meg tudja ingatni.
  • Azért az ügyfelek viselnek egyre nagyobb kárt, mert nem a banki, pénzügyi infrastruktúrát támadják a csalók, hanem a fogyasztók megtévesztésén, manipulálásán alapuló módszerek terjednek gyorsan. A digitális világ kockázataira nincs mindenki felkészülve: a digitális térbe is megérkeztek a korábban fizikai világban látott csalások: terjednek az unokázós csalások, a befektetési csalások.
Az MNB által tervezett központi visszaélésszűrési rendszer abban segít, hogy hálózati szinten szűrjön ki csalásokat, ez a rendszer valós időben, még a pénzforgalmi műveletek elindítása előtt lehetőséget ad a bankoknak arra, hogy értékeljék a tranzakciók csalási kockázatát.

Ezzel támogatja a GIRO a bankok csalásszűrèsi munkáját, ez a rendszer 2025 július 1-jèn indulhat el.

Kèp: portfolio.hu

Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani? Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

Megjegyzések