LEHALT AZ ÜGYFÉLKAPU: meghosszabbították az adóbevallás határidejét!

Először csak akadozott, majd lehalt a kormányzati informatikai rendszer, amelyben mi állampolgárok az ügyeinket, köztük az adóbevalláunkat intézzük.

Éppen ezért a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke már közleményben felhívta a figyelmet, hogy ilyen esetekben a jogszabály alapján meg kell hosszabbítani a beadás határidejét. 


Ahogy fogalmaztak:

“ A vonatkozó kormányrendelet szerint ESZJA bevallási határideje akkor hosszabbodik majd automatikusan, ha legalább 4 órán át tartó üzemzavar akadályozta az elektronikus ügyintézést. Az ESZJA rendszer a jelenlegi hiba mellett is számos informatikai problémával küzd, nem képes elmenteni a megszerkesztett bevallást és hamis hibaüzeneteket ad válaszul - például azt írja, hogy a munkamenet közepén, hogy másik böngészőben meg van nyitva az oldal, ami nem igaz.

Miután a jogszabály szerint a fentiek kimerítik az "elektronikus ügyintézés korlátozott működőképességét okozó technikai tevékenység" fogalmát, így a 2023.05.22.-én esedékes bevallások, így az ESZJA bevallás határidejét is meg kellene hosszabbítani.

A határidő meghosszabbítását az is indokolja, hogy 2023.05.22-én leállt az online számlák lekérdezése is.”


Ezt végül a hivatalos szervek is így találták, mert késő este megjelent a NAV a Facebook-oldalán egy közleménynek tekithető poszt, nevezetesen egy nappal, május 23-án éjfélig meghosszabbították az szja-bevallás beadásának határidejét az informatikai rendszerek akadozása miatt.


Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.


Megjegyzések