A KORMÁNY ÚJ SARCÁRA ÉBREDTÜNK: a legtöbb megtakarításod veszélyben van!

Újabb sarcot vezet be az Orbán kormány, ezzel is az állampapírokba akarja gyors ütemben csatornázni a megtakarításainkat.


Az eddigi 15%-os kamatadó mellé 13%-os szociális hozzájárulást (szocho) vezet be a kormány, amelyet a július 1-je után keletkező kamatokra és az újonnan vásárolt értékpapírok árfolyamnyeresége után kell megfizetni - írta meg a Portfolio. Egyedül az ingatlanalapok befektetési jegyeire és állampapírokra nem vonatkozik az új teher.


A 205/2023. (V. 31.) kormányrendelet alapján az újabb sarc az szja-törvény szerinti kamatjövedelemre fizetendő az előbbi kivételekkel.


  • A hitelintézeti betétek esetén, illetve a fizetési számlákon realizált nyereség július 1-e utáni eredményére, ami a lekötött betét esetében a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára vonatkozik.

  • A nyilvánosan forgalomba hozott kötvények, befektetési jegyek hozama esetében a rendelet hatálybalépésétől megszerzett értékpapír kamatára, hozamára vonatkozik;

  • A nyereménybetétre kisorsolt tárgynyeremény, értékpapír esetén a magánszemélyt teljes egészében a rendelet hatálybalépését követő időszak kamatjövedelmeként megillető vagyoni értékre vonatkozik;

  • A megtakarítási célú életbiztosításoknál a rendelet hatálybalépésétől kötött biztosítási szerződés biztosítói teljesítésére vonatkozik.


Az érintett megtakarítások kamata és árfolyamnyeresége után továbbra is meg kell fizetni a 15%-os személyi jövedelemadót is.


Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre. Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon.

Megjegyzések