FELTALÁLTÁK BENCSIKÉK: Jön a közönség nélküli közmeghallgatás!

Újra a magyarosch fineszt bevetve állt elő újdonsággal a fideszes kormányzat.


Egy csütörtökön közzétett
Magyar Közlönybeli új kormányrendelet, lehetővé teszi, hogy a kötelezően megtartandó közmeghallgatások a jövőben az érintettek személyes megjelenése nélkül is megtarthatók – szúrta ki a 444.


Sokan emlékeznek rá, hogy például a debreceni CATL giga akkumulátorgyár környezetvédelmi engedélyeztetéséről szóló januári közmeghallgatás például botrányba fulladt.

Ezt szeretnék elkerülni valószínűleg, miután a friss kormányrendelet értelmében mostantól nem szükséges az ott élők személyes részvételével közmeghallgatást tartani. 


A rendelet szerint az alábbi módon zajlik le ezután egy közmeghallgatás:

  • az eljáró hatóság (akinek a közmeghallgatást meg kellene tartania) a weboldalán közzéteszi mindazon információkat, amelyek az érintettek közmeghallgatásban való részvétele szempontjából lényegesek. A rendelet szerint ezután lehet, hogy a hatóság egy interaktív kommunikációt lehetővé tevő technikai eszközt is igénybe vehet.

  • a közzététel tartalmazza azt a határidőt, amelyen belül az érintettek észrevételeket tehetnek, és kérdéseket tehetnek fel.

  • ezután az eljáró a hatóság a beérkezett észrevételekkel kapcsolatos tájékoztatását közzéteszi a honlapján. Ha az észrevételek sajátosságai megkívánják, a hatóság írásbelinek nem minősülő elektronikus úton tájékoztatja az ügyfelet.


Mindez egyébként az önkormányzatokra nézve is könnyebbség, hiszen megúszhatják a lakossági fórumokat, ezek után a településtervekről szóló viták elektronikus úton is lefolytathatóak.


Talán az egyetlen előrelépés a társasházaknál következhet be, ugyanis

“a társasházi közgyűléseken az érintett a jogait személyes megjelenés helyett elektronikus hírközlő eszközök igénybevételével gyakorolhatja”, igaz mindezt a szervezeti és működési szabályzatban kell meghatározni.


Láttál, hallottál olyat, amit szerinted érdemes a tatabányaiakkal megosztani! Bármit találtál, ha nálunk a helye, küldd el a boldoguljtatabanyan@gmail.com címre.

Ha van kedved, kövesd a Boldogulj Tatabányán oldalunkat Facebookon!


Megjegyzések